Z průzkumu České asociace farmaceutických firem [ČAFF] vyplývá, že téměř jedna třetina obyvatel ČR omezila v době nouzového stavu návštěvy lékařů. Důvodů, proč došlo ke snížení počtu návštěv pacientů u lékařů, je hned několik. Všechny se ale promítly do spotřeby léků a léčivých přípravků.

Z průzkumu ČAFF vyplynulo, že 44 procent pacientů nepovažovalo návštěvu v době covidové krize za nezbytnou. V 37 procentech návštěvu zrušil sám lékař. Až 15 procent Čechů přiznává, že se báli lékaře v době pandemie navštívit.

Jaké jsou výsledky průzkumu ČAFF

Podle asociace je alarmující zejména přístup těch, kteří užívají léky na předpis. Průzkum totiž ukázal, že více než šest procent pacientů se samo rozhodlo snížit množství léků na předpis, které užívají [2,2 %] a někteří je vysadili docela [4,1 %].

„Pokud bychom tento výsledek vztáhli pouze na skupinu, která užívá pravidelně léky na předpis [2/3 obyvatel ČR dle průzkumu], vyšlo by nám, že téměř každý desátý pacient tak ohrozil v této době svůj zdravotní stav,“ uvádí ČAFF ve své tiskové zprávě.

Jedním z důvodů byla obava z možného vystavení se nákaze covid-19 v případě osobní návštěvy zdravotnického zařízení při získání receptů. Na druhé straně lékaři v době krize poskytovali poradenství po telefonu a svým pacientům se snažili předepisovat e-recepty.

Lékaři řešili pacienty po telefonu

ČAFF dále uvádí, že za současné koronavirové krize se ukázala efektivita elektronické formy předepisování receptů. Více než polovina respondentů průzkumu [55 %] uvedla, že právě pomocí e-receptů řešila doplnění stávajících zásob léků na předpis. Lidé s lékaři telefonicky konzultovali také léky, které předpis nevyžadují.

„Pokud šlo návštěvu lékaře odložit, tak jsme pacientům vyhověli nebo jsme návštěvu sami zrušili, či přeložili,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

V době krize covid-19 plně pracovalo 60 procent lékařů

Dodal, že praktici i přesto trvají na tom, aby se lidé i v době pandemie nebáli v případě závažných akutních potíží lékaře po telefonickém objednání navštívit.

„I v ostatních případech je třeba s ním svůj zdravotní stav konzultovat alespoň po telefonu. To se týká i situace, kdy je nutné vydání léků na předpis nebo doporučení koupě volně prodejných léků,“ upřesnil.

Situace mnoha pacientů zůstává stále svízelná

Dodejme, že praxe ukazuje na problémy mnoha pacientů, kteří se nyní stále nemohou ke svému praktickému lékaři fyzicky dostavit. Mnozí z lékařů totiž stále ordinují takzvaně na dálku či v omezeném režimu. Což přímo ovlivňuje jak kvalitu poskytované zdravotní péče, tak i obchod s léky. To vyplývá z aktuálního průzkumu ČAFF i zpráv z lékáren. Některé odhady hovoří o tom, že jenom v dubnu klesly tržby lékárenského odvětví o minimálně půl miliardy korun. Další náklady lékáren si vyžádala preventivní opatření proti šíření nového koronaviru. Ztráty farmaceutických firem prozatím vyčísleny nebyly.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here