Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Putování do druhohor


Putování do druhohor
Recenze knihy: Objevujeme dinosaury
Autor: Cristina M. Banfi, Giulia De Amicis
Originální název: Dinosaurierforscher. Tiere der Urzeit in Infografiken
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 72
Prehistorický svět pro nás z velké části stále zůstává záhadou a možná proto nás tak moc láká. Objevujeme dinosaury je další z populárně-naučných publikací, s kterou se mohou seznámit i mladší čtenáři. Jsou vám ilustrace povědomé? Není divu. Stejnou ilustrátorku jsem vám již představovala v knize Průzkumník oceánu. Dinosauři ožívají v překladu Milana Bronclíka a vychází pod značkou Bambook u Grada Publishing.

Někomu se může zdát, že z velké části jsou tyto publikace pořád dokola o tom samém a jen záleží na tom, zda vás zaujmou ilustrace. To je ale omyl! Jako ve všem dochází k zastarávání informací, tak obzvlášť u druhohorních plazů vědci přichází na upřesňující informace. Není tedy nad to číst aktuální informace.

Ukázka knihy


Hned na začátku se dozvíme rozdíl mezí tím, zda se jedná o dinosaura, nebo plaza. Věděli jste, že jednou z indikací k rozdělení do správné skupiny je to, zda při chůzi mají ohnuté nohy a táhnou ocas po zemi? Poté se seznámíme s érou dinosaurů. Které druhy obývaly zemi, které vzduch či vodu? Jaké byli jejich hmotnosti a stravovací preference?

Kniha nepůsobí přehuštělým dojmem, kdy se v textu ztrácíte, ale využívá tzv. infografiky, což je způsob komunikační technologie využívající podrobné vědecké údaje v přehledných a jasných odstavcích, většinou doprovázející grafické zpracování. Ani výběr témat není standardní. Dostanete jak základní údaje, které vás seznámí s tématem, tak opravdu mnoho zajímavostí, díky kterým si dinosaury zamilujete a právě ty perličky nikdy nezapomenete. Kapitoly jako Dinosauři pod rentgenem, Život v páru: hledání partnera či Život ve skupině: smečky a stáda, pro mě byly nezapomenutelné.

Způsob života i pohybu v příslušném prostředí závisí hlavně na tvaru a velikosti mozku každého živočicha, což platí i pro dinosaury. Obecně měli dinosauři mnohem menší mozky než savci nebo ptáci stejné velikosti, a proto byli dlouho považování za nepříliš inteligentní tvory. Jejich pozůstatky však naznačují, že se jednalo o živočichy se složitým chováním, jež mnohdy zahrnovalo i vzájemnou součinnost nebo péči o potomstvo. Mozky dravců byly pochopitelně větší, aby umožňovaly plánovat lovecké strategie, a obvykle se velmi podobaly mozkům moderních plazů srovnatelné velikosti. ( ze strany 19)


Ukázka knihy


Autorka nezastírá, že mnoho informací se pouze domnívá, poněvadž většinu údajů se dozvídáme díky nalezeným fosíliím a z nich prostě nelze odvodit vše. Ve velké míře tedy využívá poznatků o současných žijících zvířatech, která mohou být vzdálenými příbuznými a odvozuje tak jejích možné chování. V textu je také mnoho vzájemného porovnávání, měřítek a informací odkazující na současnost.

Ilustrace jsou velice přehledné a text maximálně doplňují. Na první pohled tak můžeme vidět, zda je daný druh masožravec či býložravec a to vše díky drobné ikoně masa, nebo obilí. Celostránkové zbarvení je orientováno do světlejších tónů, dinosauři a plazi jsou naopak barevně výraznější. Jednotlivé druhové řazení, mapy společných znaků a měřítka označující délku a velikost jsou patrna na první pohled

Ukázka knihy


Velice se mi líbilo uspořádání jednotlivých kapitol a řazení informací na stranách. Na konci knihy je i přehledný slovníček pojmů, který vypichuje podstatné údaje a slouží jako skvělá orientace v pojmech, nebo usnadnění času pokud hledáte podklady pro referát do školy. Stále se jedná o publikaci určenou primárně pro děti, ale i tak je velice informačně obohacující a všem vřele doporučuji. Zábavné a poučné zároveň.


Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%
V obchodech(238 - 268 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Bodyguardka
Recenze knihy Bodyguardka

Kdo je vlastně princezna Duny?
Recenze knihy Princezna Duny

Láska nepozná čísla
Recenze knihy Konfigurácia nás dvoch

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?