Sochy otrokářů jdou k zemi. Přehodnotí Británie dějiny? Stín padá i na Churchilla

V Británii se s novou naléhavostí otevírá debata o tom, jak by se země měla postavit k některým z nejtemnějších kapitol svých dějin, napsala agentura Reuters. Podnětem k tomu podle ní bylo stržení sochy obchodníka s otroky v anglickém přístavním městě Bristol demonstranty protestujícími proti rasismu.

Sochu Edwarda Colstona, který v 17. století vydělal jmění na obchodu se západoafrickými otroky, v neděli svrhla a hodila do vod přístavu skupina demonstrantů, kteří se účastnili celosvětové vlny protestů proti rasismu.

Sochy postav z britské imperialistické minulosti se v posledních letech staly předmětem sporů mezi těmi, kteří tvrdí, že takové památky pouze odrážejí historii, a těmi, kdo míní, že oslavují rasismus.

Colston býval ve svém rodném Bristolu štědrým dárcem na charitu. V posledních letech už sice existovala kampaň za odstranění sochy, ale úřady nepřesvědčila.

Demonstranti tím, že vzali věci do svých rukou, zvýšili palčivost debaty, která předtím zůstávala omezena na pochody, petice a novinové články a komentáře.

Mluvčí premiéra Borise Johnsona řekl, že zničení sochy představovalo trestný čin. "Premiér plně chápe sílu pocitů v této záležitosti. Ale v naší zemi máme demokratické postupy, které mohou tyto záležitosti vyřešit," řekl mluvčí.

Jiní ale namítají, že zmíněné postupy dosud nebyly s to postihnout bolest způsobenou dědictvím otrokářství.

"Jsou lidé, kteří říkají, že úřady měly po debatě sochu odstranit. Souhlasím. Ale to se neděje. Bristol debatoval o Edwardu Colstonovi roky a nikam se nedostal," připomněla historička Kate Williamsová.

Ulice a několik budov v Bristolu stále nesou Colstonovo jméno. Na podstavci sochy je původní nápis z roku 1895, který chválí Colstona jako "ctnostného a moudrého".

Starosta města Marvin Rees, řekl, že nepodporuje porušování pořádku, komunita ale procházela složitými problémy, které neměly prosté řešení.

"Nikdy bych nepředstíral, že socha otrokáře uprostřed města, ve kterém jsem vyrostl, a někoho, kdo možná vlastnil někoho z mých předků, byla pro mě něco jiného než osobní urážka," uvedl Rees, který má jamajské kořeny.

Policie v Bristolu oznámila, že se takticky rozhodla nezasáhnout, protože to by mohlo mít ještě horší následky. "I když jsem zklamaný, že lidé poškodili jednu z našich soch, chápu, proč se to stalo. Je to velmi symbolické," řekl policejní náčelník Andy Bennett.

Dokonce i britský válečný hrdina Winston Churchill čelí přehodnocování: jeho sochu před sídlem parlamentu v Londýně v neděli kdosi postříkal nápisem "Churchill byl rasista".

#Churchill was a racist. Fuck him as well.In his own words:“I hate Indians. They are a beastly people with a beastly religion." "I am strongly in favor of using poisoned gas against uncivilized tribes.""Aryan stock is bound to triumph." pic.twitter.com/CCyA1rVMQ0

— Kevin Creagh (@MarxistSaint) June 7, 2020

Churchill zastával rasistické a antisemitské názory a kritici ho obviňují, že odepřel dodávky potravin Indii za hladomoru v roce 1943, který zabil více než dva miliony lidí. Někteří Britové už dlouho cítili, že by temnější stránky premiérova odkazu měly být zdůrazňovány více.

Nynější britská diskuse odráží spory ve Spojených státech, často zaměřené na sochy generálů jižanské konfederace z dob občanské války, a v Jižní Africe, kde v roce 2015 univerzita v Kapském Městě odstranila sochu britského kolonizátora Cecila Rhodese.

Související

Více souvisejících

Velká Británie rasismus Winston Churchill

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 35 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy