Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Osmdesátiny slaví Zdeněk Laštovička, bývalý jihlavský místostarosta a prorektor vysoké školy

Bývalý vysokoškolský učitel a také prorektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě, bývalý místostarosta Jihlavy v letech 1995-1998 a čestný občan Jihlavy Zdeněk Laštovička oslavil v červnu významné životní jubileum. K osmdesátým narozeninám mu popřála také primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Zdeněk Laštovička se narodil 6. června 1940 v Praze. Od roku 1958 žije a pracuje v Jihlavě. Má vztah k historii a památkám našeho kraje, ale předmětem jeho největšího obdivu i vědeckého zájmu je příroda Vysočiny, na jejímž výzkumu, dokumentaci a ochraně se po většinu života intenzivně podílel. Celé Vysočině byla rovněž věnována jeho publikační odborně vědecká i populárně-naučná činnost včetně rozsáhlého přednáškové působení.  

Bojoval za zachování vysokého školství v Jihlavě, a když se to nepodařilo, významně se podílel na vzniku samostatné Vysoké školy polytechnické v Jihlavě.

Zdeněk Laštovička je svým osobním, profesním i veřejným působením vzorem člověka, jenž umí všechny tyto součásti života skloubit s vysokým morálním kreditem a konkrétní činností ve prospěch Vysočiny. I proto získal 17. dubna 2018 čestné občanství Jihlavy za zásluhy o rozvoj vědy a vzdělávání, za usilovný podíl při vzniku vysokého školství v Jihlavě, za kladení důrazu na význam stříbrného dolování a rozvoj hornického města Jihlavy. Taktéž za obětavou práci v oblasti ochrany přírody, mimořádnou dlouhodobou činnost pro českou turistiku, za celoživotní práci a hájení zájmů Českého svazu bojovníků za svobodu.

Rovněž od Kraje Vysočina získal v roce 2008 nejvyšší ocenění  -  Kamennou medaili. Hornické konzilium udělilo mimořádnou cenu Český permon za dlouholetou činnost směřující k záchraně a zdokumentování pozůstatků po středověkém jihlavském stříbrném dolování a za kladení důrazu na význam stříbrného dolování pro město Jihlava Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně věnovala Univerzitní pamětní listinu za zásluhy o rozvoj vědy a vzdělání.

Syn Zdeňka Laštovičky Martin /zvolený za KDU-ČSL/ nyní zastává pozici náměstka primátorky Jihlavy.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, Zdeněk Laštovička, vysoká škola, Kraj Vysočina, Karolína Koubová, Praha, KDU-ČSL, Český svaz bojovníků za svobodu, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osmdesátiny slaví Zdeněk Laštovička, bývalý jihlavský místostarosta a prorektor vysoké školy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.