Stát musí zvýšit podporu v nezaměstnanosti. Sociální systém máme nastavený pro „dobré počasí“, říká ekonom

Jak by měl stát podpořit ekonomiku? Přímým dotacím se nevyhneme,  zapojit by se ale měly i firmy, říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Martin Fassmann, hlavní ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů. 

„Všichni se najednou obracejí na stát. Jsou tu ale firmy, které mají svoje vlastníky a akcionáře, stát nemůže všechno řídit centrálně. Má-li do toho stát vstupovat, tak na bázi restrukturalizačních programů,“ shrnuje.

Jak by tedy měl stát pomoci konkrétně? „Rozhodně ne snižováním daní. Naopak by měl hledat lidi, kteří rozumí podnikové sféře, bude-li se chtít pouštět do revitalizačních programů,“ dodává.

Cesta laciné práce

Světová banka varuje, že globální ekonomika letos klesne nejhlouběji od druhé světové války. V příštím roce už by prý měla opět růst. „Jsou to hypotézy. Dnes jde o věštění z křišťálové koule,“ soudí Martin Fassmann.

Přesto varuje: „Objevují se ekonomové, kteří říkají, že z toho Česko vyjde úžasně, protože jsme subdodavatel, jako byla Čína, a nyní bychom Čínu mohli nahradit. Neříkají ale podstatnou věc – pokud půjdeme tímto směrem, půjdeme zpátky se mzdami, půjdeme cestou laciné práce.“

Nízká podpora v nezaměstnanosti

Navzdory krizi má Česká republika stále nízkou mírou nezaměstnanosti. Přesto existují signály naznačující, že se situace bude zhoršovat. „Míra nezaměstnanosti se může zdvojnásobit. Náš systém přitom je nastaven pro dobré počasí, máme jedny z nejnižších náhrad v rámci podpory a po nejkratší dobu. A to je velký problém.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související