HomeMagazín Chcete mít nejlepší životopis? 15 tipů čeho se vyvarovat

Chcete mít nejlepší životopis? 15 tipů čeho se vyvarovat

| 10.06.2020
Napsat ten nejlepší životopis na světě zvládne jedině Chuck Norris. Ale i ten váš může být jedinečný. Poradíme vám, co do něj napsat, jakých školáckých chyb se vyvarovat a jak být lepší než ostatní kandidáti.
Je to většinou první kontakt s potenciálním zaměstnavatelem a zásadní moment, kdy se personalista rozhoduje, zda vás kontaktuje nebo ne, měli byste si na něm proto dát záležet. I špatně napsaný životopis totiž může být příčinou, proč neobdržíte pozvání na pohovor.

1. Nevyhovující fotografie

Fotografie v životopisu není povinná, pokud se ale rozhodnete ji v životopise mít, vězte, že ne každá fotka je vhodná. Týká se to jak výrazu, tak prostředí, ve kterém jste vyfoceni, ale i kvality fotky či toho, jak jste upraveni.

Snažte se vyhýbat selfie a vyzívavému oblečení. Požádejte své známé, aby vás vyfotili. Oblékněte si jednoduchou košili či jednobarevné tričko a vyberte si co nejjednodušší pozadí. Fotku zaměřte převážně na obličej.

Fotografii v životopisu vřele doporučujeme, dává kromě suchých dat také otisk vaší osobnosti a rozhodně zaujme. Personalistka si díky fotce spojí tvář s informacemi a kontakt pro ni bude osobitější.

Tip: více se dozvíte v našem článku Jak se (ne)fotit na osobní prezentační materiály.

2. Nevhodný email

Nevhodná emailová adresa může už na začátku zkazit dojem. Nad adresami typu: kytiiicka98@....cz, lenulinka22@...cz, a podobnými se personalista v lepším případě zasměje, v tom horším si o vás pomyslí, že jste nedospělá osoba (a tím pádem nevhodná na danou pozici).

Snažte se v emailu zahrnout své jméno i příjmení. Pokud to nebude možné, využijte s nimi čísla.

3. Neuvést telefonní kontakt

Asi každý z nás by automaticky uvedl svoji emailovou adresu, ale pro personalisty je kromě něj cenný také váš kontakt na mobilní telefon. Představuje možnost vás pohotově oslovit třeba s pozvánkou na pohovor, navíc to často bývá nástroj prvního selektování uchazečů a pro vás tak příležitost jak udělat dobrý dojem.

4. Uvádět správně vzdělání

U životopisů platí zvláštní věc: historie vzdělání se uvádí od nejaktuálnějšího po nejstarší. Už když toto víte, dáváte tím signál, že se vyznáte. Pokud jste tedy vystudovali vysokou školu, měli byste ji mít na prvním místě, a až následně střední školu, popř. VOŠ.

V případě, že jste studovali bakalářský a po něm magisterský studijní program, uvádějí se samostatně, i když jste je studovali na stejné škole. Základní škola se neuvádí, jelikož je u nás 9 - letá školní docházka povinná, a předpokládá se, že ji absolvoval každý.


5. Uvádět pracovní historii chronologicky

Platí to stejné, jako u předchozího bodu. Zaměstnavatele zajímají především nejaktuálnější informace – vaše poslední pracovní pozice.

Víš, že vyplnit si životopis můžeš i u nás? A je moderní a parádní! Stačí se zaregistrovat, vyplnit profil a máš vlastní vychytané CV!

6. Souhrn pracovní pozice – neměl by chybět, ale čeho je moc, toho je příliš

U každé pracovní pozice by měl být uveden souhrn, tz. jaké úkoly jste na této pozici plnili, za co jste byli odpovědní, s čím jste pracovali (např. počítačové programy, které jste používali), jaké nové zkušenosti jste na pozici získali atd.

Platí zde zlatá střední cesta – nejlepší je použít strukturu v bodech, tak zaměstnavatele neunudíte sáhodlouhým popisem, a zároveň se něco dozví.

7. Doba trvání zaměstnání v letech

Nikdy neuvádějte dobu trvání zaměstnání pouze v letech, je to nicneříkající. Tím více, pokud jste na dané pozici působili méně než rok. Období 2014 – 2014 personalistovi o vašem působení v dané organizaci nic neřekne a bude se vás na to doptávat na případném pohovoru.

Naučte se vždy psát dobu trvání s měsíci (např. květen 2013 – leden 2014).

8. Výčet všech vašich koníčků a zálib

Část koníčky a záliby v životopise slouží k tomu, aby si personalista dotvořil obraz o vaší osobnosti předtím, než vás pozve na pohovor.

Měla by to být část krátká a výstižná. Rozsah uvedených zálib pak může být vodítkem pro usuzování na typ osobnosti – málo zájmů mají osoby spíše pasivní nebo méně vyspělé, naopak s výčtem všeho co vás kdy zajímalo a bavilo, taky neohromíte, dokonce to může působit, že jste nesoustředění a nemáte ujasněny priority, popř. že nebudete mít čas se plně věnovat práci na dané pozici.

9. Neaktuální datum

Pokud se hlásíte na pozici v srpnu, vypadáte hloupě, když pošlete životopis s květnovým datem u vašeho podpisu.

Jednak tím sdělujete, jak dlouho už si hledáte práci, zároveň to může být pro personalistu znak, že vám na dané pozici až tak nezáleží, když posíláte starou verzi životopisu.

10. Příliš velký rozsah

V ideálním případě by měl mít váš životopis rozsah do dvou stran. U uchazečů, kteří mají bohatou pracovní historii, se berou i tři nebo čtyři strany, podstatou nicméně je, abyste personalistu nezahltili informacemi (v případě zájmu se vás na danou věc může zeptat na pohovoru).

Jinak váš životopis prostě odloží, nemá totiž čas pročítat kvanta textu.

Ze svého okolí znám případ, kdy se dva lidi, kteří spolu pracovali v jednom zaměstnání, společně hlásili k jiné firmě. Měli stejné zkušenosti, ale jeden z nich měl dvanáctistránkový životopis. A toho firma nechtěla.

11. Gramatické chyby a nesprávný pravopis

Jak už jsme si říkali, životopis je dokument, kterým máte zaměstnavatele oslovit, a určitě nechcete vypadat, jakože neovládáte svůj mateřský jazyk. Hrubky a gramatické chyby v životopisu nemají co dělat.

Tip: Před odesláním jej dejte zkontrolovat někomu z rodiny či kamarádovi.

12. Křiklavá grafická úprava

Ano, křiklavě růžovým pozadím a svěže zeleným písmem jistě zaujmete, ale asi ne v tom smyslu, v jakém byste si přáli. Budou si vás ještě dlouho pamatovat jako toho, co se snažil být přehnaně kreativní.

13. Nepřehlednost

Životopis by měl vypadat tak, aby se v něm personalista vyznal a mohl v něm rychle najít potřebné informace. Zapomeňte tedy na souvislý text, různá zvýrazňování či podtrhávání.

Standardní formátování je s bílým pozadím, jeden typ písma v celém dokumentu, odlišení důležitých informací pomocí velikosti písma a přehledné řazení do částí jako jsou: Osobní informace, Vzdělání, Pracovní zkušenosti, Znalosti a dovednosti,...

Nebojte se také využít šablony životopisů, které jsou volně dostupné na internetu.
 

14. Poslat motivační dopis (pro evidentně jinou společnost) spolu s životopisem

I to se některým lidem stává. Vám by se to ale stát nemělo, pokud chcete být pozváni na pohovor. A motivační dopis se posílá zásadně v samostatném souboru.

Občas se stává, že po vás firma vůbec motivační dopis nepožaduje, ale proč ho neposlat? Připíšete si tím plusové body, ukážete zájem o pozici a zároveň sdělíte něco o sobě.

15. Nepravdivé informace

Na nadhodnocování svých schopností a uvádění nepravd si dejte pozor, zaměstnavatel si je může lehce ověřit. Na druhou stranu podceňování se, vám může také ublížit. Nejčastěji uchazeči nesprávně hodnotí své počítačové znalosti, nebo znalosti jazyků.

Tip: Zkuste racionálně zvážit, na co máte. U znalosti jazyků rozlišujte jak dobrá je vaše schopnost mluvení, psaní, poslechu. Pokud uvádíte znalost MS Office, rozepište jednotlivé programy tohoto balíku, a jak dobře je ovládáte.

Pár rad na závěr:
  • Pokud se vám nezdá, že byste měli uvádět příliš osobní údaje, můžete namísto plné adresy uvést jen obec
  • Místo data narození napište svůj věk
  • V části Osobní údaje můžete uvést odkaz na svůj LinkedIn účet, kde se personalista může dozvědět doplňující informace.

 
 
Zdroj:

Podobné články v magazínu

Spolupráce s firmami během studia přináší cenné body do životopisu

20.08.2021 |

Prozíraví studenti vědí, že praxe se dneska cení... Více zde

Jak vystoupit z davu díky skvělému CV a jednání

16.06.2021 |

Dobrý dokáže být každý. Vaším cílem je napsat CV... Více zde

Jak se (ne)fotit na osobní prezentační materiály

26.08.2020 |

Přidávat do životopisu fotografii nebo ne? Stačí... Více zde

Registrovaný uživatel se dozví o každém novém článku. Zaregistrujte se