„Zatím nevíme, kolik jich tam je. Možná pět, šest, vypadá to, že nejsou stejně staří, že se vylíhli postupně,“ uvedla snacha paní Raškové Zuzana. Ta využila malou chvilku, kdy samička odlétla za potravou, a mláďata na balkóně vyfotila.

„Můžou mít dva, tři, možná i čtyři dny,“ odhaduje Zuzana. Podle ní si poštolka na balkóně bytového domu ve dvanáctém patře hezky zvykla na kočku, která ji přes okno občas pozoruje.

„Když ale pohneme záclonou či závěsem, vyleká ji to,“ vykládá Zuzana s tím, že mláďátka mají ještě zavřené oči.

Poštolka si vybrala k zahnízdění balkón ve dvanáctém patře panelového domu ve Zlíně - Jižních svazích.
Poštolka se uhnízdila ve Zlíně na balkóně. Po odletu mláďat bude balkón na odpis

A i když po zahnízdění poštolky na balkóně z toho její tchýně Hana neměla zpočátku velkou radost, rychle názor změnila.

„Teď se na ta mláďata těším a mám z toho radost,“ přiznala před měsícem paní Hana.

Radovat se z mláďat budou podle ornitologa Miroslava Dvorského zhruba do poloviny července, než mladí vylétnou z hnízda.

„Některé se ještě mohou na hnízdo večer vracet, podle mne však od poloviny července hnízdo opustí. Záleží na tom, kolik jich skutečně je a jak budou krmena. Většinou jsou silnější a dříve opustí hnízdo ty poštolky, kterých je méně a dostává se jim více potravy,“ vysvětlil ornitolog.

Současně poradil, pokud budou ještě Raškovi chtít, na další hnízdění poštolky balkón připravit.

David Švehlík jako J. A. Komenský v dokudramatu Jako letní sníh
Na Zlínsku se natáčí film o Komenském. Ztvární jej Alois a David Švehlíkovi

„Mohou například připravit luxusnější boudičku směrem tak, aby nebyla na přímém slunci a také směrem ven z balkónu, aby je nerušil pohyb za oknem,“ radí odborník s tím, že pokud již paní Hana nestojí o poštolky na svém balkónu, má z něj odstranit veškeré možnosti, které poštolka může využít k zahnízdění.

„Co se týká kroužkování mláďat, je to radost pro ornitology, je proto dobré se z některým z nich spojit a domluvit se,“ poradil Miroslav Dvorský.