×

Další video: Etický panel Wilsonky! Zítra je Velký Pávek!

Countdown
Zrušit
×

„Za 80 procent zdravotních obtíží si můžeme sami. Nejdůležitější je eliminovat stres. Pozitivní myšlení se dá naučit. ADHD je dobré odhalit už v první třídě, více se týká chlapců.“ – říká klinický psycholog Radek Ptáček.

„Za 80 procent zdravotních obtíží si můžeme sami. Nejdůležitější je eliminovat stres. Pozitivní myšlení se dá naučit. ADHD je dobré odhalit už v první třídě, více se týká chlapců.“ – říká klinický psycholog Radek Ptáček.

„Za osmdesát procent zdravotních obtíží si můžeme opravdu sami,“ říká Radek Ptáček (* 26. prosince 1975, Praha), první profesor lékařské psychologie v České republice, klinický psycholog, psychoterapeut a soudní znalec. 

V roce 2000 absolvoval Pedagogickou fakultu UK v Praze, obor pedagogika psychologie, následně Filozofickou fakultu UK v Praze. Titul Ph.D. získal na Fakultě sociálních studií v oboru Obecná psychologie. Habilitoval na 1. lékařské fakultě UK v oboru Lékařská psychologie a v tomtéž oboru se stal první profesorem v roce 2018. Paralelně získal atestaci v oboru klinické psychologie a psychoterapie.

Přiklání se k názoru, že všechny nemoci pocházejí od hlavy a jsou způsobeny špatnou psychikou? „Byl bych špatný psycholog, kdybych řekl, že ne. Ale dlouho jsme si mysleli, že naše nemoci jsou zaklety v genech, které nějakým způsobem dědíme, což je do jisté míry pravda. Ale nová vědecká disciplína epigenetika nám vlastně ukázala, že sice některé geny dědíme, ale o tom, které si zapínáme, do značné míry rozhodujeme naším životním stylem.“

„Takže skutečně vycházejí velmi seriózní studie, které říkají, že až za osmdesát procent svých zdravotních potíží si můžeme sami.“ – dodává psycholog Radek Ptáček.

Je nesmírné zajímavé, že negativní vidění světa ovlivňuje naše zdraví na molekulární úrovni.

A může strach, který jsme zažívali například v koronavirové době, přiblížit nemoc našemu tělu či ji zhoršit? „Strach je stres. A stres je významným supresorem imunity. Vlastně si to v medicíně lékaři příliš často neuvědomují, když hledají nějakou příčinu, ale jestliže jste v dlouhodobém stresu, tak může dramatickým způsobem oslabit vaši imunitu a jste náchylní k jakýmkoli druhům onemocnění. A to nejenom k těm vnějším, ale stres působí, řekněme, přímo degenerativně a autoimunitně, takže jestli si v sobě nosíte nějaké viry, třeba hermeticky vir, tak ho dostanete.“

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

Dlouhodobý stres, který trvá roky, je podle psychologa Radka Ptáčka zcela jednoznačně spoluodpovědný za onemocnění oběhové soustavy, přispívá k obezitě, nádorovým onemocněním. „Stres je faktor číslo jedna, který bychom měli ve svém životě eliminovat.“ – míní psycholog Radek Ptáček.

A jak tedy zmírnit dopady stresu? „Tak jednoduchá rada není, a když už za mnou někdo přijde, tak obvykle jeho život rozdělíme na věci, které nelze a které lze ovlivnit. A ty, které lze ovlivnit, tak na nich začneme pracovat. A je zajímavé, že i když jste pod silným tlakem, stresem, tak to, co můžete ovlivnit, je, jak ten stres vnímáte, byť je to velmi obtížné. Je nesmírné zajímavé, že negativní vidění světa ovlivňuje naše zdraví na molekulární úrovni.“ – doplňuje psycholog Radek Ptáček.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

radek-ptacekpsychologklinicka-psychologprofesoronemocnenipsychikastresepigenetikaadhd
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.