‚Zjevně neopodstatněné.‘ Kauza Promopro po letech končí, Ústavní soud odmítl stížnosti odsouzených

Kauza Promopro spojená s českým předsednictvím v Evropské unii definitivně končí. Ústavní soud odmítl stížnosti, které podali nepodmíněně odsouzení Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa a Ivan Komárek. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z anonymizovaných usnesení v databázi soudu. V případu bylo celkem potrestáno devět podnikatelů, ostatní podle dostupných informací stížnosti nepodali.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Soud zmiňuje třeba vykázané náklady na pohonné hmoty za desetitisíce najetých kilometrů. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Obžaloba se týkala zakázky, kterou v roce 2008 získala firma Promopro bez výběrového řízení od Úřadu vlády.

Podnikatel odsouzený v kauze Promopro promluvil z peruánského vězení: Peníze měly jít i politikům

Číst článek

Tehdejší šéf firmy Promopro Veselý podle rozsudku společně s jednatelem hlavní subdodavatelské firmy NWDC Maxou předkládali úřadu k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví.

Ostatní odsouzení podle rozsudku pomáhali peníze legalizovat. Vytvářeli falešné faktury, převáděli peníze na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti.

Trojice odsouzených v ústavních stížnostech kritizovala hodnocení důkazů nebo vyznění znaleckých posudků. Podle ÚS je ale například podíl Veselého na trestné činnosti zřejmý.

Soud zmiňuje třeba vykázané náklady na pohonné hmoty za desetitisíce najetých kilometrů. „Nikdo přesvědčivě nedoložil, kam vozidla s takovou spotřebou a s takovým nájezdem kilometrů při organizaci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie vlastně jezdila,“ stojí v usnesení.

Právník Mlíčko má podle soudu za nezákonné stíhání v kauze Promopro dostat odškodné 200 tisíc korun

Číst článek

Všichni obžalovaní podnikatelé dostali nepodmíněné tresty vězení, případně také zákazy činnosti a povinnost hradit škodu. Nejpřísnější trest – devět let vězení – si vyslechli Maxa a Veselý. Příkopa a Komárek dostali šestileté tresty.

Kromě podnikatelů čelili obžalobě také tři bývalí vysoce postavení státní úředníci z někdejší sekce pro předsednictví, a to kvůli způsobu zadání zakázky. Justice je však zprostila viny s odůvodněním, že jejich skutek nebyl trestným činem. Úředníci vycházeli z toho, že Promopro bylo jedinou firmou, která byla v dané době schopna rozsáhlou zakázku splnit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme