Ceny PHM ještě mírně porostou

Ceny pohonných hmot v ČR postupně rostou. Ještě lze očekávat další mírný růst cen, který je způsoben zdražováním ropy. Na druhé straně koruna výrazně zhodnotila proti dolaru, což zlevňuje dovážené komodity. Oproti počátku roku jsou pohonné hmoty stále výrazně levnější.

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stouply. Cena benzínu se zvýšila o 20 haléřů na 26,46 Kč za litr. Nafta zdražila o 11 haléřů na 26,23 Kč za litr (ceny k 9. 6. 2020; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 11. 6. 2020 do 17. 6. 2020)

V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen pohonných hmot o 20 až 30 haléřů na litr. Cena ropy Brent stoupla na 41 dolarů za barel, což je důsledek postupného snižování přebytku na trhu. Oproti počátku roku budou ale pohonné hmoty stále o přibližně 5 korun levnější.

Stav na trhu s ropou

Uskupení OPEC+ dodrželo dohodu a snížilo dodávky ropy na trh o přibližně 10 milionu barelů ropy denně. To představuje přibližně 10 % globální spotřeby před krizí.

Snížení produkce o téměř 10 mbd mělo platit do konce června, nicméně v červnu se OPEC a Rusko domluvily na prodloužení do konce července. OPEC odhaduje, že globální spotřeba ropy by už v červenci mohla být vyšší než nabídka. Nicméně kartel chce, aby se zredukovaly i nadměrné globální zásoby ropy. Následně se do konce roku bude těžba postupně zvyšovat s tím, jak se budou postupně otevírat světové ekonomiky.

V rámci uskupení OPEC+ jsou i země, které domluvený těžební limit v květnu nedodržovaly. Především Irák těžil o 0,5 mbd více oproti kvótě. Nadprodukci měly i Kazachstán (0,18 mbd), Angola (0,13 mbd), Nigérie (0,12 mbd) a Rusko (0,1 mbd). Tyto země budou v následujících měsících udržovat nižší těžbu, aby vykompenzovaly svojí květnou nadprodukci. 90 % příjmů státního rozpočtu Iráku je z prodeje ropy, takže pro tuto zemi není tak snadné ihned snížit produkci, a to ještě při tak nízkých prodejních cenách.

Pokles produkce díky přirozenému tržnímu mechanizmu nastal i v USA. Ve Spojených státech se od konce února snížila produkce ropy o 2 mbd. Další pokles produkce je velmi pravděpodobný, jelikož v květnu a červnu americké ropné společnosti značně redukovaly náklady. Na počátku června bylo v provozu jenom 284 těžebních zařízení, o 691 méně oproti předešlému roku a nejméně od podzimu 2009.

Předběžné údaje za květen ukazují, že kartel OPEC a další země rychle snižují svoji těžbu dle domluvy. Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty či Kuvajt dokonce přislíbily ještě rozsáhlejší redukci produkci oproti domluvenému limitu.

Rystad Energy odhaduje, že letos se globální poptávka po ropě sníží meziročně o 11,4 mbd (11,5 %). V květnu byla podle odhadu agentury poptávka nižší o téměř 21 %. Celoroční poptávka po automobilových palivech by měla poklesnout o 9,9 %. Spotřeba leteckého benzínu pak pravděpodobně poklesne o 41 %. Na předkrizovou úroveň by se spotřeba ropy měla dostat až ve druhé polovině roku 2021.


Autor: Ing.Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: TZ Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek