INZERCE

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček (vlevo) přebírá šek na 607 tisíc korun do prezidenta Česko-izraelské obchodní komory Pavla Smutného. Foto: Jiří Ryszawy, ČVUT

Česko-izraelská obchodní komora předala ČVUT 607 tisíc na podporu inovací proti Covidu

Česko-izraelská smíšená obchodní komora předala 607 tisíc korun Českému vysokému učení technickému. Dar je podle prezidenta komory Pavla Smutného výrazem díků a obdivu práci, kterou nejrůznější týmy pod ČVUT v době největší krize v souvislosti s Covid-19, předvedli. Ke sbírce komory se připojila Škoda Auto, která přidala 500 tisíc korun.

Koronavirová krize ukázala, že Česká republika má mnoho společného s Izraelem. Především, že v době, kdy je to nejvíce potřeba dokáže rychle a inovativně pracovat. Shodli se na tom při slavnostním předávání symbolického šeku na 607 tisíc korun od Česko-izraelské obchodní komory (ČISOK) pro České vysoké učení technické jeho rektor Vojtěch Petráček a prezident ČISOK Pavel Smutný. Velvyslanec Izraele Daniel Meron uvedl, že i tento dar ukazuje, jak jsou vztahy mezi Českou republikou a Izraelem výjimečné.

„Tato epidemie reprezentuje silný impuls do našich zvyků a může mít stimulační význam. Jsem přesvědčen, že těžké podmínky budí v národech tvůrčí síly, kreativitu a další vlastnosti, které se jinde nevidí. To ukazuje denodenně Izrael,“ řekl ve svém úvodním slově prezident ČISOK Pavel Smutný, jehož advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný je jednou z firem, která do sbírky vyhlášené v dubnu přispěla. Podle něj Česká republika dokázala, že je šikovnou zemí s šikovnými inženýry, kteří v dob krize přišli s inovativními řešeními.

„Propojili se lidé, kteří by se normálně nepropojili, vytvořily se týmy, které by se nevytvořily. Mluvil jsem s rektorem ČVUT několikrát v době karantény a z jeho hlasu bylo cítit nadšení z toho, že se děje něco inovativního. Díky našim vysokým technickým školám jsme ukázali, že to není tak špatné, jak jsme si my, odcházející generace podnikatelů, která je na vrcholu, před pandemií mysleli,“ dodal Smutný. Podle něj se ukázalo, že i v České republice platí izraelské rčení “Buď jste připraveni, nebo chcete být litováni“. Vysoké školy podle Smutného dokázaly, že jsou připraveny.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček nejvíc vyzdvihl, že bez zbytečných formalit, které vysoké školy a neje je standardně zatěžují, během týdne, 14 dnů dokázali najít řešení problémů, které byly „na stole“. „Přirovnání k Izraeli, který je pod velkým tlakem a vlastními prostředky je schopen vyvíjet řešení na pomoc sám sobě, velice sedí s tím, co se zde dělo,“ řekl Petráček.

„Děkuji Česko-izraelské smíšené obchodní komoře, že si všimla toho, co děláme a rozhodla se nám přispět. Velice si tohoto příspěvku vážíme. Neformalitu potvrdili také lidé, protože se ukázalo, že je potřeba rychle uvolnit finance a když státní pomoc byla pomalá, tak veřejná sbírka, tedy crowdfunding je daleko rychlejší. Je skvělé vidět, že je řada lidí, kteří jsou ochotni pomoci,“ dodal rektor ČVUT.

Podívejte se na fotogalerii z předávání šeku

Upozornil na to, že na škole se pracuje na na budování zdravější a odolnější společnosti pro případné další krize.. „Nejen co se týče zdraví, ale i kybernetické bezpečnosti. Jsem rád, že v této oblasti spolupracujeme i s vysokými školami v Izraeli,“ dodal Vojtěch Petráček.

„Česká republika je Stat-up nation. Dnes už ikonická maska profesora Petráčka z PET lahve byla několik dní v Izraeli prezentována jako příklad inovace, kterou může udělat každý. České hlavy mají skvělé nápady, ale neumí jej prodávat. Tím by jsme se mohli inspirovat v Izraeli. Všechny začínající firmy kladou důraz na marketing a PR. Mají skvělé materiály pro investory a nebojí se mluvit o zářné budoucnosti,“ řekla v narážce na slavnou knihu Start-up nation Israel členka rady ČISOK Linda Štucbartová.

Velvyslanec Izraele v České republice Daniel Meron „vysekl“ CVUT velkou poklonu. „Gratuluji vám k tomu, co jste předvedli, vaše inovace jsou fascinující. Sleduji vaši spolupráci s našimi školami a vidím, že je velikým přínosem,“ řekl Meron, který také poděkoval Česko-izraelské obchodní komoře za dlouhodobou spolupráci a péči o vztahy mezi Českou republikou a Izraelem, které jsou výjimečné.

Jiří Reichl