Hlavní obsah

Startuje ženská softbalová extraliga, vzpomínat se bude na MS

Praha

Velký den softbalu je tady. Přesně rok od mistrovství světa, které se hrálo v Praze, odstaruje v sobotu ženská extraliga. V ní obhajují titul hráčky Žraloků Ledenice, které se však budou muset obejít bez hvězdy Veroniky Peckové. Šanci tak cítí zástup pražských klubů v čele s Eagles Praha nebo Joudrs, vpředu chtějí být vidět také Snails Kunovice. „Chceme prodloužit naši sérii vítězství," prohlásil hlavní trenér Žraloků Aleš Pavel. Úvodní zápasy se uskuteční v Praze, v Ledenicích a v Trutnově.

Foto: ČSA

Hráčky Žraloků Ledenice obhajují titul v softbalové extralize.

Článek

V loňském roce vládly v softbalové extralize týmy z Ledenic, které si připsaly historický double, tedy vítězství v ženské a mužské extralize. Jihočeské hráčky navíc získaly třetí celkové vítězství v řadě. Na triumfu se výrazně podílela nadhazovačka Veronika Pecková, která zaznamenala 191 strikeoutů. Jenže hvězda reprezentace hraje v profesionální japonské soutěži.

„Budeme se muset bez ní obejít. I tak pomýšlíme na čtvrtý titul," dodal trenér Žraloků Ledenice Aleš Pavel. „Pracovali jsme na tom, aby naší silnou stránkou byl útok, stejně jako v loňské sezoně," prozradil, jak si chce poradit s absencí hvězdy.

Foto: ČSA

Hráčky celku Eagles Praha chtějí v softbalové extralize zaútočit na titul.

Nejen na útok se bude koncentrovat také Ealges Praha. Stříbrný tým minul sezony táhla v útoku zejména nejlepší pálkařka Eliška Thompsonová, která předvedla 49 úspěšných odpalů, z toho 7 homerunů. „Síly dokážeme rozložit do útoku i do obrany. Cíle máme nejvyšší, vyhrát extraligu a vrátit titul zpět na Eagles po generační obměně," prozradila kapitánka týmu Jana Chýlová.

Také Eagles bude chybět opora - Petra Cinkeová. Ta byla nejvytěžovanější nadhazovačkou a za tým rozdala nejvíce strikeoutů. Poprvé tak Eagles nemá v základu nikoho pod 18 let.

Vysoko pomýšlejí loni bronzové softbalistky z klubu Snails Kunovice. Žádný extraligový celek nemá tolik zahraničních hráček – ze Slovácka, je to totiž mnohem blíž do Rakouska či na Slovensko. „Stávající situace nám to dost komplikuje, ale zahraniční posily určitě budeme mít," prohlásil hlavní trenér Pavel Křivák. Hrát bude i Eliška Stejskalová, která získala stipendium na americké univerzitě Florida Southwestern.

O titul chce usilovat také pražský klub Joudrs, kterému se ze zahraničí vrátila reprezentantka Veronika Klimplová. Do play-off se chce dostat také Tempo Praha. Zcela nové družstvo má SaBaT Praha, jediným nováčkem pak budou hráčky z Trutnova. Celkem osm celků se utká systémem každý s každým venku a doma, do play-off postoupí šest nejlepších, poslední dva si to rozdají o udržení.

Ženská extraliga odstartuje 13. června, na stejný den před rokem začalo mužské mistrovství světa softbalu v Praze a Havlíčkově Brodě. Pro připomenutí této významné sportovní akce dorazí na vybrané zahajovací zápasy čeští reprezentanti, například Marek Malý, autor walk-off homerunu proti Kubě, díky kterému postoupili Češi do play-off zmíněného MS.

Reklama