Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Calgary nás kontrolují přes video. Rittich se chystá také s lopatou

  12:55
David Rittich, jedna ze tří českých brankářských jedniček v zámořské NHL, trénuje v Jihlavě. „Je to nová letní příprava. Teď jde jen o to, jestli se chystám na dohrání play off, nebo na novou sezonu,“ usmívá se sedmadvacetiletý hokejový gólman.
Brankář David Rittich při Utkání hvězd NHL.

Brankář David Rittich při Utkání hvězd NHL. | foto: AP

Když se v úterý ráno sešli v CZ LOKO Aréně zástupci města Jihlava a místní prvoligové Dukly, aby seznámili novináře s projektem stavby nové multifunkční haly, byl právě on zřejmě největším překvapením na tiskovce.

I David Rittich, sedmadvacetiletý jihlavský odchovanec a v současnosti brankář klubu NHL z Calgary, však svým názorem přispěl k přípravě architektonického návrhu Horácké multifunkční arény.

„Bavili jsme se spolu ještě před tím, než byla architektonická soutěž zahájena. A také od něj jsme mimo jiné čerpali informace, co si myslí, že by měla nová hala splňovat,“ uvedl manažer pro výstavbu arény a jihlavský radní David Beke.

„Protože může nabídnout zkušenosti z mezinárodního hokeje, z Ameriky, kde mají haly jiné parametry než u nás,“ pokračuje Beke. „Je vždy dobré slyšet z co nejvíce stran zpětnou vazbu, jestli to děláme dobře.“

Davide, můžete prozradit, jak jste se teď a tady ocitl?
Pan Ščerban (jednatel Dukly Jihlava) mě týden dva dozadu oslovil, jestli bych nebyl tak hodný a nepřišel na tiskovou konferenci k nové multifunkční hale. To samozřejmě neodmítnu. (usmívá se) Jsem odchovancem Dukly a něco jsem ve staré hale zažil. Takže jsem rád, že je to tak blízko tomu, že by nyní nová hala mohla stát.

Zatím je ale stále pouze v návrhu. Jak se vám líbí?
Jsem strašně spokojený. Mně se to fakt líbí. Už jen proto, že jsem dnes dostal vysvětlení spousty věcí. Třeba to, že hala ani původně neměla vypadat jako ježek. Ale v první moment, co jsem návrh viděl, mi to připomínalo novodobější jihlavský městský znak. Takže za mě fakt super.

Hokejista David Rittich, jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a zástupce jihlavské primátorky David Beke (zleva) představili 9. června 2020 v Jihlavě studii nové Horácké multifunkční arény.

Prý jste do příprav měl co mluvit i vy. Co jste doporučil?
Když jsme se někdy loni s panem Bekem bavili, co by nová hala měla mít, tak jsem myslel spíš na ty kluky, kteří v ní budou hrát. Snažil jsem se, aby měli lepší zázemí, než jsme měli my. Samozřejmě je mi jasné, že s tím se v nové hale počítá, že to zázemí bude super. Ale na druhou stranu, oni si to zaslouží. Přece jen, odvádějí na ledě nějakou práci. A zázemí je potřeba. Určitě to pomůže nejen jim, ale i všem okolo. Třeba pro kustody a trenéry to také bude příjemnější.

Nová hala je koncipována do červena - barvy, kterou se architekti inspirovali třeba i v interiéru Národního divadla. K ní byste jako gólman Flames mohl mít poměrně blízko.
Kdyby to tady bylo černé, jak bylo v původním návrhu, tak by se mi to moc nelíbilo. Samozřejmě, už jen proto, že jsem gólman a ti na černém pozadí špatně vidí puk. Ale celkově: tmavé prostředí, které mají v NHL třeba Islanders, je takové nepříjemné, smutné. Když je stadion světlejší, je to lepší. A co více se hodí k jihlavské Dukle než právě červená? (usmívá se)

Vy máte za sebou podivnou sezonu. Tu v polovině března přerušila koronavirová pandemie, později byla ukončena základní část a nyní se čeká, jestli se rozjede play off. Jak to celé vnímáte?
Na jednu stranu je to docela blbé, samozřejmě. Hokej a život není úplně stoprocentní. Na druhou stranu si teď užívám, že aspoň můžu dělat na baráku. A trošku si i odpočinout. Už delší dobu ale také trochu trénuji, snažím se být připravený, protože nevíme, co se může stát.

Calgary by mělo čekat předkolo play off proti Winnipegu. Stále se ale neví, kdy začne a kde se vůbec bude hrát. Máte aspoň vy hráči lepší informace?
Víme asi to stejné jako všichni. Na tuhle otázku odpovídám, že je to taková varianta se spoustou nezodpovězených dotazů. Uvidíme.

Každopádně vy sám jste asi rozjel klasickou letní přípravu, nemýlím se?
Jo, doslova a do písmene. Už to není žádný udržovací trénink, už je to nová letní příprava. Teď jde jen o to, na co se chystám. Jestli na dohrání play off, nebo na novou sezonu. Každopádně Honza Dršata (trenér brankářů) zase předvádí dobrou práci. A já jsem s ním spokojený. Už spolu individuální letní přípravu děláme tři čtyři roky. Vím, co od něj čekat. A docela mi to vyhovuje.

Když jsme spolu mluvili loni v létě, bavili jsme se i o možnosti, že by pan Dršata za vámi v sezoně vyrazil také do Calgary. Došlo na to?
On se bál do letadla, asi aby mu nevypadaly vlasy, nevím. (směje se) Ne, samozřejmě přiletět chtěl. Plánoval to na konci sezony, co si tak vybavuji. Ale stala se ta situace s koronavirem, takže jsme to pak už nijak moc neřešili. Padlo to. Já bych byl samozřejmě rád, kdyby za mnou přijel. Spoustu věcí bych mu tam dokázal zařídit, mohl by se pobavit s trenéry, koučem brankářů, což by pro něj asi bylo nejvíce směrodatné. Bylo by to fajn.

Vy jste se předčasně vrátil z Kanady. Jak vaši současnou přípravu sledují v Calgary? Jste s klubem v kontaktu?
Samozřejmě. Zjišťují, jaké máme plány, co děláme, jak trénujeme. Každý týden máme videokonferenci, kde jsme celý tým společně. Trenéři a manažer nám sdělí nové informace. V kontaktu jsme i s klukama, ale nikdo nic moc neví. I když už řekli, že nějaký formát bude. Platí, že je dost nevyřešených otázek.

David Rittich (v červeném) z Calgary hlídá branku Calgary před Maxem Paciorettym (67) z Vegas.

Zmiňoval jste, že nečekané volno využíváte také k přestavbě domu.
Snažím se každý den trénovat a pak se věnovat baráku. U mě to zůstává stále stejné. Na prvním místě je hokej, připravit se na to, že by se sezona mohla rozjet, nebo začít znovu. Mám to ale smíchané. Nejdříve jdu do posilovny a pak makat na barák. Jsou to takové dvoufázovky.

Máte šikovné ruce, jste kutil, nebo raději necháváte rekonstrukci na profesionálech?
Nějaké věci si raději nechám udělat. Protože například instalaci bazénu dělat nebudu. Ale spoustu věcí okolo se snažím dělat sám. Je to taková posilovna: vezme se lopata, vykope se díra a tam se něco udělá. A pak se zase jede dál.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

S Benákem i Galvasem. Česká hokejová osmnáctka vyráží na mistrovství světa

19. dubna 2024  19:37

Trenér David Čermák zveřejnil českou nominaci na mistrovství světa hokejistů do 18 let, které se...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...