Hlavní obsah

Praha ukázala podobu dalších tří stanic metra D

Novinky, jas
Praha

Praha už zná výtvarnou podobu dalších stanic na připravované trase metra D. Stanice Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory navrhnou Vladimír Kopecký, Jiří Černický a Stanislav Kolíbal kteří svými návrhy uspěli u odborné poroty. Umělci se museli se svými návrhy přizpůsobit již schválené architektonické podobě.

Foto: Prahy m. hl. Magistrát, ČTK

Vizualizace ukazuje podobu stanice Nemocnice Krč, autorem návrhu je Jiří Černický.

Článek

„ V minulosti se stanice metra stavěly jako výstavní skříň města, ze stanic je cítit rukopis architekta a umělce. S takovou péčí přistupujeme také ke všem stanicím metra D,” konstatoval k soutěži náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) s tím, že by se již neměla opakovat situace z dostavby trasy A, jejíž stanice označil za „zpackané”.

„Na Déčku máme konečně jasnou představu, jak bude vypadat všech pět stanic v úseku Pankrác D – Nové Dvory, na který žádáme stavební povolení,” připomněl šéf DPP Petr Witowski. Výtvarné soutěže budou pokračovat i pro další plánované stanice na trase D.

Výtvarnou podobu stanic Pankrác a Olbrachtova představil dopravní podnik již dříve. Jejich interiéry navrhnou Vladimír Kokolia a Jakub Nepraš.

Foto: Institut plánování a rozvoje (IPR Praha)

Vizualizace nástupiště ve stanici Olbrachrova

Stanici Nemocnice Krč navrhl Černický, který se podle svých slov zaměřil na blízkost nemocnice. Na stěně podél kolejiště se tam objeví „interaktivní 'multi-graf' v podobě ornamentu vyjadřujícího životní funkce člověka”. Dalším motivem jsou vitrážová kolečka.

Foto: Prahy m. hl. Magistrát, ČTK

Vizualizace ukazuje podobu stanice Nemocnice Krč, autorem návrhu je Jiří Černický.

Kolíbal u stanice Nové Dvory navrhl devítimetrové reliéfy nad vstupem k eskalátorům a na nástupištích „systém ostře barevných rovnoběžek, jež svojí nepravidelností a dynamikou kontrastují se systémem obkladových desek”.

Foto: Prahy m. hl. Magistrát, ČTK

Vizualizace ukazuje podobu stanice Nové Dvory, autorem návrhu je Stanislav Kolíbal.

U Nádraží Krč využil Kopecký toho, že stanice bude na povrchu a bude moci využívat proměn denního světla skrze prosklené stěny.

Foto: Prahy m. hl. Magistrát, ČTK

Vizualizace ukazuje pohled ke schodišti ve stanici Nádraží Krč, autorem návrhu je Vladimír Kopecký.

Do soutěže na novou podobu stanic se vždy zapojilo minimálně pět umělců, z jejichž návrhů vybírala porota ze zástupců města, Metroprojektu, Dopravního podniku a Národní galerie Praha.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Autoři vítězných návrhů (zleva) Stanislav Kolíbal, Jiří Černický a Vladimír Kopecký, jejichž díla se objeví ve stanicích Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám