Churchill už je očištěn. Poslanec ODS: K*eténi a lůza

11.06.2020 13:38

Sochy Winstona Churchilla už se nestávají terčem vandalů jen ve Velké Británii, ale i v Česku. Nápis „Black Lives Matter“ a prohlášení za rasistu už se objevilo i na soše britského státníka na Churchillově náměstí v Praze. „V duchu jsem doufal, že se u nás takoví kreténi jako v Londýně nenajdou,“ poznamenal k tomu například poslanec za ODS Jan Skopeček.

Churchill už je očištěn. Poslanec ODS: K*eténi a lůza
Foto: Repro Facebook
Popisek: Posprejovaná socha Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí

„Ještě začátkem týdne jsem cestou na VŠE v Praze míjel sochu W. Churchilla a v duchu doufal, že se u nás takoví kreténi jako v Londýně nenajdou. Bohužel našli. Je to odporný, barbarský čin primitivů vůči státníkovi, který přispěl porážkou nacistického Německa k naší svobodě. Pokud to bude možné, nabízím, že se zapojím do čištění. Nenechme se podobnou lůzou znechutit a otrávit,“ okomentoval událost poslanec za ODS Jan Skopeček. Po poledni byla socha hrdiny druhé světové války již očištěna a úklidová firma na ni nanesla antigraffiti nátěr.

„Chtěl bych poděkovat rasistovi Churchillovi, že i díky jeho rozhodnutím moji prarodiče a praprarodiče nestihli vyletět komínem anebo neumřeli na vyčerpání a hlad při přebudovávání a rozšiřování třetí říše, i když ani z jeho strany nebyla situace vždy růžová a humánní. A že i díky němu můžu psát na smartphonu na sociální síť svobodně svůj názor,“ dodal marketér Michael Skřivan.

„Když jsem dneska ráno viděl, že někdo zvandalizoval sochu Winstona Churchilla, dost mě to nadzvedlo. V době, kdy jsme si prošli pandemií, kdy se naše ekonomika propadá, kdy bychom si měli vzájemně pomáhat a řešit klíčová společenská témata, se někdo rozhodne zhanobit sochu nesmyslnými nápisy. A co je důsledkem? Na sociálních sítích se zase všichni od rána hádají. Lidé, co vandalizaci odsuzují, jsou osočováni protistranou, která vykřikuje, že Churchill rasista opravdu byl a socha by snad vůbec neměla existovat. To můžeme sledovat po celém světě, boření soch, přepisování historie, to vykopává stále větší příkopy ve společnosti,“ poznamenal bývalý starosta Prahy 3 Alexander Bellu s tím, že s tím nesouhlasí.

„I ve světle toho, že Churchill byl hlavním strůjcem porážky nacistického Německa a bez něj bychom dost možná žili v jiném světě. Ve světě, kde bychom třeba nemohli ani svobodně názor vyjádřit. Winston Churchill byl jeden z největších hrdinů 20. století a věřím, že budou vandalové za svou hloupost náležitě potrestáni. Třeba tisícem hodin poctivého studia historie,“ dodal Bellu.

Svět před pár dny obletěly fotografie sochy Winstona Churchilla, kterou ve Velké Británii posprejovali vandalové v souvislosti s protesty proti rasismu a policejní brutalitě. Tím zřejmě vnukli nápad i českým vandalům, protože posprejovaná je nyní i socha Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí. Ke jménu politika, který vedl Velkou Británii ve druhé světové válce, neznámý vandal červeným sprejem dopsal, že Churchill „byl rasista“, a připojil slogan „Black Lives Matter“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…