Lístky pro volbu nového senátora po Kuberovi přišly i zesnulému Kuberovi

  13:28
K nepříjemnému volebnímu nedopatření došlo v Teplicích. Hlasovací lístky pro první kolo doplňovacích senátních voleb, které se konalo minulý víkend, totiž dostal i v lednu zesnulý senátor Jaroslav Kubera.

Štítky se jmény pro rozesílané obálky se totiž tiskly pro původní březnový termín voleb a v tu dobu ještě nebylo jeho úmrtí zaznamenáno v registrech.

„Všechny nás to moc mrzí. Byť se takové věci stávají, byli jsme z toho na radnici hodně špatní,“ uvedla Radka Senftová, vedoucí odboru kanceláře primátora.

Pozůstalým, tedy dceři a manželce, se magistrátní úředníci omluvili. „Mluvili jsme s nimi osobně. Chápaly to,“ podotkla Senftová.

Lidé ve zmíněných volbách rozhodují o tom, kdo v horní komoře parlamentu nahradí právě Kuberu. S ohledem na tento fakt okomentovala celou situaci na Facebooku dcera bývalého senátora.

„Jsou tu senátní volby za tatínka. Přišly mu na ně volební lístky. Asi, aby si zvolil adekvátního nástupce,“ napsala Vendula Vinšová na sociální síť. „Doba je hektická, stane se,“ dodala ve statusu.

„Jsou to velice nepříjemné situace, které se bohužel stávají,“ poznamenal primátor Teplic Hynek Hanza (ODS). „Takto se třeba stalo, že jsme jedné paní zaslali gratulaci a následně jsme se dozvěděli, že zemřela. V evidenci to ale ještě nebylo promítnuto,“ vzpomněl Hanza.

Právě on v doplňovací volbách o Kuberovo místo také usiluje. V prvním kole o uplynulém víkendu zvítězil, do finálového duelu s ním postoupil ředitel teplického gymnázia  Zdeněk Bergman. Druhé kolo se koná v pátek a v sobotu.

Vítěz se ujme mandátu na zbytek Kuberova volebního období, jež skončí na podzim roku 2024.

20. ledna 2020