Hlavní obsah

Tvůrčí dílna Secesní aranže květin s Jarkou Papežovou měla úspěch

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli se v Pavilonu skla uskutečnila zcela nová tvůrčí dílna, tentokrát zaměřená na spojení skla a živých květin v secesních aranžích, kterou vedla známá klatovská výtvarnice a zahradnice Jarka Papežová. Během akce do PASKu zavítalo přes 60 návštěvnic.

Foto: umělecké foto MARTIN LUKEŠ

Tvůrčí dílnu pod názvem Secesní aranže květin vedla známá klatovská výtvarnice a zahradnice Jarka Papežová

Článek

Paní Papežová v poslední době pečlivě studovala málo dostupnou literaturu k historickému aranžování skla, aby mohla účastnice dílny seznámit s tím, jak se vázaly květiny v době kolem roku 1900. Základem vazeb byly karafiáty doplněné dalšími rostlinami a květy se aranžovaly do váziček z irisovaného skla.

Slovo výtvarnice

„Nedělní odpoledne PASKu se proměnilo v jednu velkou tvůrčí dílnu. Návštěvnice si mohly zakoupit vázu z limitované edice, vyrobené přímo pro klatovský Pavilon skla. Krásný kus kobaltového skla, zdobený podle secesních vzorů. Technika se nazývá irisování. Donesla jsem koše plné květin a zeleně. Jako základ jsme připravili drobnokvěté karafiáty, které byly v té době oblíbené. Návštěvnice se dozvěděly i něco z archaických výrazů, např. co je to kotilion, rosenka, perenové rabato, barva Mauve. Pověděli jsme si něco o tom, jaké rostliny a zeleň se používala, jak taková sesesní aranž vypadala. Návštěvnice obdivovaly především složitost květinových výjevů, v módě byly např. květinové dary v podobě monogramů, podobizny zdobené květinami, složité konstrukce na aranžmá ve tvaru lyry, lodě, nádherně komponované květinové koše," popsala Jarka Papežová.

Jak studovala secesní aranže květin? „Zajímám se o historii, sbírám dobové knihy. Podařilo se mi získat vzácné knihy Moderní vazačství z roku 1928 a Moje vzpomínky vazačské z roku 1923. Hlavně z těchto knih jsem čerpala. Ve své malířské tvorbě hodně čerpám z dob minulých. A secese je prakticky nevyčerpatelná.

Tvůrčí dílna se velmi povedla. Líbila se mi myšlenka propojení skla a květin. Ženy odcházely nadšené. Odnášely si krásnou vázu a v ruce pyšně nesly květinu, vlastnoručně uvázanou. A také se mi líbilo, že většina rostlin byla z mojí zahrady. K této dílně budeme dělat pokračování," dodala Papežová.

Ženy odcházely nadšené

Na akci zavítala i Stanislava Denková z Klatov. „O této tvůrčí dílně jsem se dozvěděla z facebooku PASKu, protože stránky pravidelně sleduji. Paní Papežovou znám jako výtvarnici a zahradnici. Tvořilo se mi moc hezky z krásných květin, takže jsem byla spokojená. Výklad paní Papežové byl také velice zajímavý a k věci. Byla velice pěkně připravena a o secesi jistě hodně ví," řekla nám paní Stanislava.

O své pocity se podělila i Naďa Popová z Dolní Lukavice, která přijela se svými dětmi, dvojčaty Viktorkou a Jardíkem. „O této akci jsem se dozvěděla z facebooku a Pavilon skla se mi moc líbí, takže vždy jsem informovaná o aktuální nabídce. Ale musím říct, že jsem to neplánovala, protože s dětmi jsem vyrazila do bazénu, a protože bazén má zavřeno, řekla jsem: Výborně, vezmu vás na jedno krásné místo. Děti ani nestihly protestovat. Moc se jim tady líbí! A já jsem nadšená, protože mne velmi baví takové jednoduché vazby. A tady jsem měla všechno k dispozici, navíc v tak nádherném prostředí, a k tomu ještě pod vedením úžasné paní Papežové. Budu odtud odcházet s pocitem radosti a krásně stráveného odpoledne. Aranžování květin dnes zkouším poprvé a moc se mi to líbí," přiznala paní Naďa.

Reklama

Výběr článků

Načítám