V depozitáři kostela se ukrývalo 33 pamětních destiček na padlé vojáky

  15:38
Třiatřicet pamětních destiček se jmény vojáků z Teplic, kteří padli v 1. světové válce, objevili v minulých dnech pracovníci římskokatolické farnosti Teplice. Našli je v depozitáři kostela sv. Alžběty Uherské v městské části Šanov.

Po očištění tabulek se zjistilo, že jsou na nich jména teplických vojáků, kteří padli za 1. světové války. | foto: Farnost Teplice

O tom, že se v kostele na Zeyerově náměstí podobné desky nacházejí, pracovníci farnosti tušili už delší dobu.

„Ale až v poslední době jsme měli trochu času tabulky vyzvednout a zjistit, o co se vlastně jedná,“ přibližuje Kateřina Šafránková z teplické farnosti.

Po farnosti prý dokonce kolovala pověst, že jde o pamětní desky zachráněné z válečného pomníku, který dříve stával v šanovském parku v místě, kde je dnešní pomník polárníka Julia Payera. Původní pomník byl zničen v roce 1948, jednalo se však o památník obětem prusko-rakouské války v roce 1866.

„My jsme ale po očištění tabulek zjistili, že jsou na nich jména teplických vojáků, kteří padli za 1. světové války. Tabulky tedy nemohly pocházet z tohoto pomníku,“ upozorňuje Šafránková.

Farnost se proto obrátila na pracovníky muzea, kteří jim sdělili, že podobné destičky se dříve osazovaly v kostelích u bočních oltářů.

„Podobné to tedy asi bylo i s těmito tabulkami. Bohužel se nám ale nedochovala žádná fotodokumentace z doby před rokem 1945 z interiéru šanovského kostela, ani vzpomínky pamětníků. Proto jsou to vše jen dohady,“ říká Šafránková.

Pamětní desky nyní farnost provizorně vystaví při Noci kostelů tento pátek a jejich fotografie umístila i na svůj Facebook.

„Kontaktovali jsme také Spolek pro vojenská pietní místa a informaci o pamětních tabulkách bychom rádi dali do jejich internetové databáze. Budeme rádi, když se o nich dozví veřejnost, třeba se nám s její pomocí podaří zjistit něco více,“ věří Šafránková.

Autor: