Policista obviněný z napomáhání vraždě George Floyda byl propuštěn na kauci

Thomas Lane byl propuštěn na kauci.

Jeden ze čtyř nyní již bývalých minneapoliských policistů z kauzy úmrtí černocha George Floyda byl propuštěn na kauci. Thomas Lane, kterého americká prokuratura obvinila z napomáhání vraždě, opustil vazbu po složení 750 000 dolarů (17,6 milionu korun).

Thomas Lane spolu s dalšími dvěma kolegy podle prokuratury napomohli vraždě tím, že nezastavili policistu Dereka Chauvina, který Floydovi klečel téměř devět minut na krku. Chauvin čelí obvinění z vraždy. Floydova smrt vyvolala v USA nevídanou vlnu demonstrací proti rasové nerovnosti a policejní brutalitě, protesty v mnoha městech přerostly v násilnosti.

Všechny čtyři policisty po incidentu policie v Minneapolisu propustila. O několik dní později byl zadržen a obviněn z vraždy Chauvin a následně z napomáhání vraždě i jeho tři kolegové. Pro Chauvina stanovil soud kauci 1,25 milionu dolarů (29 milionů korun) a pro zbývající trojici milion dolarů (23,5 milionu korun).

V případě splnění dalších podmínek, jako je mimo jiné odevzdání cestovních dokladů, závazek neopustit americký stát Minnesota či odevzdání případných zbraní, se kauce sníží na jeden milion pro Chauvina a 750 000 dolarů pro ostatní. Lane k propuštění využil kauci se splněním podmínek.

Školil se

Laneův právní zástupce Earl Gray médiím řekl, že jeho klient se snažil Floydovi pomoci. Uvedl také, že Gray byl teprve čtvrtým dnem v práci a že Chauvin byl jeho školitel, kterého měl poslouchat. „Co měl můj klient udělat, když ne poslouchat školicího důstojníka?“ ptal se Gray. Laneův právník nyní podle médií připravuje žádost o stažení obvinění.

Reportérka CNN se v rozhovoru se šéfem policie v Minneapolisu Medariou Arradondem ptala na to, zda může jeho policejní oddíl zajistit bezpečí města. Jeho reakci si můžete pustit v reportáži.

Tagy: