Před půl stoletím zemřel bankéř Hjalmar Schacht, spolutvůrce Hitlerova ‚hospodářského zázraku‘

Měl pověst finančního génia, který nastartoval skomírající německou ekonomiku, zkrotil hyperinflaci a stabilizoval státní finance. Bankéř Hjalmar Schacht by si nejspíš zasloužil obdiv, nebýt toho, že oddaně sloužil Adolfu Hitlerovi, kterému pomáhal financovat jeho nákladné sociální a zbrojní projekty. Ve čtvrtek uběhlo od jeho úmrtí 50 let a jeho život tak připomněl i pořad Portréty na Českém rozhlasu Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankéř Hjalmar Schacht

Bankéř Hjalmar Schacht pomáhal Hitlerovi financovat nákladné projekty | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Vzdychání po „starých dobrých časech“ není záležitostí jen lidí, kteří řadu let prožili v poklidné nesvobodě našeho socialismu. Dodnes zaznívají podobné hlasy i v Německu. Jsou to nekonečné vzpomínky na „Hitlerovy dálnice“, připomínající zdánlivý rozmach a prosperitu v letech socialismu pro změnu nacionálního. Hitlerův „hospodářský zázrak“ bývá spojován se jménem ekonoma Hjalmara Schachta (1877 – 1970). O pravdivé vykreslení jeho osudu se v pořadu Portréty pokusil publicista Pavel Hlavatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hjalmar Schacht se nacistům smál, zároveň jim ale sloužil

Pomyslný ekonomický úspěch Německa po nástupu nacionálních socialistů k moci nebyl zadarmo. Schachtovi se vše povedlo bezohledným zadlužením Německa, centrálním autoritativním řízením národního hospodářství, brutálními zásahy do práv institucí i občanů – a také kombinací zmražení cen i platů. „Počet nezaměstnaných klesl roku 1933 o třetinu na čtyři miliony. Stalo se tak ale metodami, kterých se předcházející vlády Výmarské republiky neodvážily,“ napsal německý publicista Harald Steffahn.

Věděl o atentátu?

S Hitlerem se Schacht poprvé setkal v lednu 1931 a byl ohromen. „V tom Hitlerovi vězí elán, silná vůle, která se nezdržuje úvahami, ale hodlá je proměnit v praktické skutky,“ liboval si Schacht. Rozhodl se s Hitlerem spolupracovat, otevřel mu dveře do salonů tradičních konzervativních kruhů a zajistil přístup k představitelům německého průmyslu. „Nacisté neumějí vládnout, já mohu vládnout jejich prostřednictvím,“ řekl Schacht v roce 1931.

Když se o dva roky později nacisté chopili moci, jmenoval Hitler Schachta podruhé prezidentem Říšské banky, ministrem hospodářství a zplnomocněncem pro válečné hospodářství. Přestože většinou nacistických pohlavárů pohrdal, získal Schacht neomezenou vládu nad německou ekonomikou. Od roku 1936 jeho význam v souvislosti s přípravou na válku klesal a v roce 1939 je od všeho důležitého odstaven. Zůstala mu titulární funkce ministra bez portfeje.

V červenci 1944 byl zatčen a do konce války zadržován v koncentračních táborech kvůli podezření, že věděl o atentátu na Hitlera. Po válce byl Schacht postaven před Norimberský tribunál, kde se hájil tím, že chtěl Německu zajistit rovnoprávné postavení s ostatními evropskými státy, aniž tušil, že Hitler plánuje válku. Pro řadu lidí byly podobné výroky důkazem Schachtova cynismu, tribunál nicméně rozhodl, že z právního hlediska je Schacht nevinen. Po osvobozujícím verdiktu si Schacht založil vlastní banku a působil také jako poradce v řadě rozvojových zemí. Zemřel v požehnaném věku 93 let.

David Hertl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme