Ničení soch v USA se zvrtlo: Jižanský voják během pádu vážně zranil demonstranta

Jedna z řady konfederačních soch, které svrhávají příznivci hnutí Black Lives Matter, spadla ve středu v Portsmouthu, státě Virginia, na jednoho z demonstrantů a vážně ho zranila, informoval web Daily Mail. Ve sto padesát kilometrů vzdáleném Richmondu pak podle CNN protestující strhli sochu prvního a jediného prezidenta Konfederace Jeffersona Davise. Obětí vandalů jsou také sochy Kryštofa Kolumba.

Podle svědků i záběrů na sociálních sítích příznivci hnutí Black Lives Matter v Portsmouthu jednak sochy obklopující památník uvázali lanem a jednak na ně tlačili z „vnitřní strany“ nohama a rukama. Socha po svém uvolnění zasáhla do hlavy podle svědků muže okolo třiceti let.

„Mohli jsme vidět, jak se objevuje jeho lebka,“ uvedl podle WAVY News prezident Black Lives Matter 757 s tím, že zraněný ztratil velké množství krve. Z portsmouthského konfederačního památníku demonstranti sťali a posléze strhli čtyři sochy.

Svržen i Jefferson Davis nebo Kryštof Kolumbus

Ve středu byla rovněž ve Virginii demonstranty stržena socha prvního a jediného prezidenta Konfederovaných států amerických (takzvaného Jihu) Jeffersona Davise v Richmondu. V oblasti jde už o třetí násilím odstraněný památník.

Předtím se staly oběťmi vandalismu sochy mořeplavce a novodobého objevitele Ameriky Kryštofa Kolumba a konfederačního generála Williamse Cartera Wickhama. Kolumbova socha byla po shození zapálena a pak svržena do jezera. Osamocený podstavec pak byl poškozen nápisem „Kolumbus představuje genocidu“.

Guvernér: Ve Virginii už nehlásáme falešnou historii

„Musíme začít tam, kde to všechno začalo,“ uvedla podle Daily Mail aktivistka Chelsea Higgs-Wiseová v úterý během likvidace sochy. „Musíme začít s lidmi, kteří stanuli na této zemi jako první.“ Sochu Kryštofa Kolumba ve středu demonstranti shodili rovněž v Minnesotě.

V minulém týdnu nařídil pak i sám guvernér státu Virginie Ralph Northam odstranění ikonické sochy konfederačního generála Roberta E. Leeho vzdálené jen čtyři bloky od zničené sochy Davise. „Ve Virginii už dále nehlásáme falešnou verzi historie. Tu, která předstírá, že občanská válka se týkala státních práv a ne zel otroctví. Nikdo tomu už déle nevěří,“ uvedl guvernér.

Tagy: