Hlavní obsah

V Červeném Kostelci otevřeli nový denní stacionář za 21 milionů Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oblastní charita Červený Kostelec dnes otevřela denní stacionář pro zdravotně handicapované a seniory a zázemí pro pečovatelskou službu a tísňovou péči. Služby budou v opravené Kafkově vile.

Článek

Celkové náklady, včetně vybavení, jsou 21 milionů korun. ČTK to dnes řekl Martin Fišer z kostelecké oblastní charity, která provozuje v Červeném Kostelci také Hospic Anežky České. Provoz stacionáře bude začínat postupně, v plném provozu by měl být v září.

Otevření Kafkovy vily je částí projektu, jehož cílem je soustředit v ulici Koubovka terénní a ambulantní služby. Mělo by to nastat koncem roku 2021 po dokončení opravy sousední přízemní budovy bývalých sochařských ateliérů, tedy druhé části centra. Mobilní hospicovou péči s ambulancí paliativní péče poskytuje kostelecká oblastní charita od podzimu 2010 a její části dosud sídlí v provizorních prostorách odděleně. Oprava bývalých ateliérů by měla začít v polovině června.

„V Kafkově vile budou soustředěny sociální služby, tedy denní stacionář a zázemí pečovatelské služby a tísňové péče. V druhé části centra budou zdravotní služby,“ řekl ČTK Fišer.

V budově ateliérů vznikne do prosince 2021 zázemí pro domácí hospicovou péči, ambulance léčby bolesti a paliativní medicíny, stacionář a půjčovna pomůcek pro nemocné v domácí péči rodiny. Rekonstrukce by měla stát 29 milionů korun.

Oprava Kafkovy vily a objektu bývalých ateliérů jsou z hlediska financování dvě samostatné akce. Obě budovy jsou památkově chráněné. Většina nákladů na opravu a vybavení Kafkovy vily šla z evropského programu IROP, v případě ateliérů pak z Královéhradeckého kraje, zbytek hradí kostelecká oblastní charita. V lokalitě také funguje dům s pečovatelskou službou.

Reklama

Doporučované