Romana Barboříková
12. června 2020 • 04:40

Experiment v atletice. Padaly netradiční rekordy i tyčka přes video

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletika je zpět, hlásí organizátoři Diamantové ligy. Je to ale tak trochu jiná atletika. Čtvrteční klání se konalo v Oslu v původním termínu zdejšího mítinku diamantového seriálu, jenže bez diváků a navíc v úplně jiném formátu, než jsou příznivci královny sportů zvyklí. Karsten Warholm běžel v soutěži 300 metrů překážek úplně sám. Běh na 2000 metrů se zase konal na dvou různých místech.



Soutěže atletů z celého světa na jednom místě ještě stále nejsou možné, a tak vymysleli organizátoři mítinku v Oslu speciální formát. Celá exhibice dostala název Impossible Games (Nemožné hry). Ale vše je možné.

Jako první to dokázali tyčkaři. Držitel rekordu Diamantové ligy Renaud Lavillenie a světový rekordman Armand Duplatis se utkali o vítězství, a to ani nebyli na jednom stadionu. A navíc nesoutěžili ani ve stejném čase. Lavillenie si totiž své pokusy odbyl už v úterý a nahrál je na video.

Atletičtí příznivci pak mohli sledovat přenos, ve kterém se střídaly živé pokusy Duplantise na stadionu Bislett v Oslu se záběry z Lavillenieho zahrady. Sám slavný Francouz pak toto klání sledoval doma v obýváku. „Bude to vůbec poprvé, kdy bude moct Renaud sedět u televize, popíjet pivo a pozorovat se, jak závodí,“ vtipkoval před čtvrtečním mítinkem jeho ředitel Steinar Hoen.

Athletics Impossible Games v Oslu, netradiční mítink s netradičními disciplínami
Athletics Impossible Games v Oslu, netradiční mítink s netradičními disciplínami

Z vítězství se pak radoval mladý Švéd, který na třetí pokus zdolal 586 centimetrů, což se Lavilleniemu nepodařilo. Duplantis si pak nechal laťku zvednout ještě na 601 centimetrů, ale tuto metu už nepřekonal.

Úplně jiným soubojem pak byl pokus Karstena Warholma o překonání světového rekordu na 300 metrů překážek. Ten totiž neměl žádného jiného soupeře než samotný čas. Zaklekl do bloků ve své oblíbené dráze číslo 7, zazněl startovní výstřel a světový šampion na trati o sto metrů delší se rozběhl… A stávající světové maximum na netradiční vzdálenosti (34,48 sekundy) smazal. Jeho nová hodnota je 33,78. „Mám rád tlak, takže jsem řekl, že chci atakovat tento rekord,“ hlásil sebevědomě ještě před svým pokusem čtyřiadvacetiletý Nor.

Nejlepší světový čas na stejné vzdálenosti drží v ženské kategorii Zuzana Hejnová (38,16). A nezměnilo se to ani po včerejšku.

Ve zcela odlišných podmínkách proběhl souboj na dálku, tentokrát už v přímém přenosu, v běhu na 2000 metrů. Tady soutěžil tým bratrů Ingebrigtsenů (Jakob, Henrik, Filip) proti keňskému týmu ve složení Timothy Cheruiyot a Elijah Manangoi. Zatímco stadion v Oslu je jen kousek nad hladinou moře, ten v Nairobi se nachází v nadmořské výšce 1975 metrů. A dalším rozdílem bylo i počasí, kde bratři Ingebrigtsenové měli příznivé podmínky, zatímco Keňanům foukal vítr a pršelo.

Výsledek byl takový, že Jakob Ingebrigtsen překonal 35 let starý evropský rekord Brita Steva Crama, posunul ho o 1,38 sekundy na 4:50,01. Přispěl tím k výhře svého týmu nad sestavou Cheruiyota.

Mítink Impossible Games v Oslu

Muži:

2000 m: 1. J. Ingebrigtsen 4:50,01 - evropský rekord, 2. H. Ingebrigtsen 4:53,72, 3. F. Ingebrigtsen (všichni Nor.) 4:56,91.

2000 m - týmy: 1. Tým Ingebrigtsen 14:40,64, 2. Tým Cheruiyot 15:34,80.

300 m př.: 1. Warholm (Nor.) 33,78 - světový rekord.

Tyč: 1. Duplantis (Švéd.) 586, 2. R. Lavillenie (Fr.) 581. Disk: 1. Stahl (Švéd.) 65,92.

Ženy:

300 m př.: 1. Petersenová (Dán.) 39,42, 2. Iuelová (Nor.) 39,44, 3. Sprungerová (Švýc.) 39,86.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud