Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 12. 6. 2020 - 18. 6. 2020

TV tipy: Django a Anna Kareninová prožívají rok na dědině a řeší případ Sloane

Vydáno: 12.06.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Best HD Wallpaper

Televizní výběr poloviny května je poměrně zajímavý, protože se v něm dostane hned na několik lákavých počinů. K těm úplně nejatraktivnějším patří politické drama Případ Sloane a kultovní spaghetti western Django s Francem Nerem.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Anna Kareninová (Anna Karenina) (pátek 12. 6., ČT2, 21.00 - 22.45)

Plakát filmu Anna Kareninová / Anna Karenina
© IMDb
Romantické drama z druhé poloviny devadesátých let je další z mnoha adaptací legendární knihy Lva Nikolajeviče Tolstého, u nás ale není tolik známé. A asi se není co divit, protože režisér a scenárista Bernard Rose se v něm předlohy tolik nedržel a bohužel z ní vybral jen to nejdůležitější a poskládal to do příběhového celku. Ten je sice docela obstojný, jako adaptace ale moc nefunguje, protože charaktery jsou ploché, několik postav tu zcela chybí a také jejich motivace je výrazně zjednodušena. Naštěstí se ale mohl opřít o solidní výpravu, kostýmy a dobovou atmosféru. Za zmínku pak stojí i několik hodně povedených scén, mezi nimiž vyniká ta plesová. Ústřední dvojici ztvárnili spolehliví Sophie Marceau a Sean Bean, mezi nimiž poměrně probíhá i potřebná chemie, nicméně mužský představitel není tak výrazný, jak by asi být měl. Dále se objeví třeba Alfred MolinaMia KirshnerFiona Shaw nebo Danny Huston. Zapadlé zfilmování klasiky, které potěší především ty, kteří ji nečetly.  

Zajímavost: Tvůrci natáčeli přímo v Rusku, konkrétně v Petrohradu.

Originální trailer filmu Anna Kareninová / Anna Karenina
Kdo seje vítr (Inherit the Wind) (sobota 13. 6., ČT2, 12.20 - 14.25)

Plakát filmu Kdo seje vítr / Inherit the Wind
© Readex
Soudní drama z raných šedesátých let je americkou klasikou, u nás zase tolik známé není. Je to škoda, protože jde svým způsobem o výjimečné dílo, které zastaralo jen velmi málo, je k němu nicméně potřeba přistupovat s určitou tolerancí. Režírující Stanley Kramer se v něm spolehl na hodně silný příběh, který je adaptací divadelní hry Jeromeho Lawrence a Roberta E. Leeho, komorní atmosféru soudního dvora a výtečně napsané dialogy, které jsou skvěle vypointované a navíc pokládají zásadní filozofické otázky, nikomu ale nevnucují jednoznačnou odpověď. Nádherná je též na Oscara nominovaná černobílá kamera, s níž Ernest Laszlo mnohdy předvádí opravdu divy. Podařilo se mu i vybalancovat hranici mezi závažným tématem a lehkou ironií, která probleskuje zejména v úvodu. V hlavní roli exceluje na Oscara nominovaný Spencer Tracy, jemuž zdatně sekundují Fredric MarchGene KellyDonna Anderson nebo Harry Morgan. Jediné, co by snad dnešnímu publiku mohlo vadit, je extrémně pomalé tempo, které ale tehdy bylo zcela běžné. Výtečná záležitost s filozofickým přesahem.  

Zajímavost: Snímek i divadelní hra vycházejí ze skutečných událostí z roku 1925, nepopisují je ale zcela přesně.

Oficiální trailer filmu Kdo seje vítr / Inherit the Wind
Případ Sloane (Miss Sloane) (sobota 13. 6., ČT2, 22.55 - 01.05)

Plakát filmu Případ Sloane / Miss Sloane
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré drama se překvapivě zcela vyhnulo tuzemským kinům a oficiálně nevyšlo ani na žádném nosiči. Dáno je to jednoznačně tématem, které je ryze americké a zabývá se lobbingem uvnitř amerického politického systému. Je pravda, že režírující John Madden v něm divákům nejde nijak naproti a rovnou je vrhá do příběhu, který je poměrně spletitý, plný náročnějších a kulometných dialogů, které není úplně jednoduché vstřebat a v některých pojmech se navíc neznalé publikum bude ztrácet. To se ale do značné míry kompenzuje hodně zajímavou a záměrně chladnou vizuální stránkou, perfektní gradací děje a napětí, které postupem času vzniká a hudbou Maxe Richtera. Překvapivě nevadí ani to, že pointa se dá odhadnout poměrně dlouho dopředu, protože na ní film vysloveně nestojí. V hlavní roli se představí výtečná Jessica Chastain, jíž dělají společnost mimo jiné Mark StrongDavid Wilson BarnesJohn Lithgow nebo Gugu Mbatha-Raw. Zážitek může kazit jen lehce přetažená stopáž a také to, že žádná postava není moc sympatická. Trochu náročnější tip.  

Zajímavost: Debutující scenárista Jonathan Perera byl jediným, kdo na scénáři pracoval, což je u podobných projektů zcela unikátní.

Oficiální trailer filmu Případ Sloane / Miss Sloane
Django (Django) (neděle 14. 6., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Django / Django
© Mauvais-genres.com
Italsko-španělský western z druhé poloviny šedesátých let je v určitých kruzích ryze kultovní záležitostí, v tuzemsku se zase ale tolik nepřipomíná. Režisér a spoluscenárista Sergio Corbucci v něm zcela přesně ukazuje, jak se natáčely ve své době populární spaghetti westerny a občas se stane obětí vlastních uměleckých ambicí. Velmi jednoduchý příběh inspirovaný japonskými samurajskými filmy totiž obohacuje extrémně dlouhými kamerovými záběry a nájezdy, pomalým tempem a někdy až prvoplánovým napětím, s nímž ovšem výborně pracuje. Nechybí tu ale poctivá atmosféra zapadlého městečka, potřebně suché dialogy a několik hlášek. Největším trumfem je nicméně celková nekorektnost, protože akce, přestřelky a některé scény jsou vysloveně brutální, krvavé, násilné a nekompromisní, jelikož z nich ale není znát nadsázka, mohou být někomu až nepříjemné. Titulní roli mlčenlivého mstitele ztvárnil tehdy ještě ne tak slavný, ale už dost charismatický Franco Nero. Možná kdyby byl snímek přímočařejší, bylo by hodnocení paradoxně o něco lepší. Výborná záležitost na nedělní večer.   

Zajímavost: Film je natolik násilný, že až do roku 1993 nezískal ve Velké Británii certifikát k promítání.

Originální trailer filmu Django / Django
Rok na dedine (pondělí 15. 6., ČT art, 22.40 - 00.30)

Plakát filmu  / Rok na dedine
© CSFD
Skoro neznámé československé drama z druhé poloviny šedesátých let je zcela unikátním počinem, který dodnes nemá moc obdoby. Režírující duo Martin Ťapák a Karol Zachar se v něm totiž zaměřilo na precizní a detailní zachycení roku života na slovenské vsi a nic víc opravdu nenabídne. To tedy znamená, že po celou stopáž sleduje slovenské zvyky, tradice a folklór, zároveň ale předkládá i to, jak všemožné slavnosti prožívali místní obyvatelé. Upoutá tedy skvostnými kostýmy, choreografiemi, hudbou, kamerou a celkovou atmosférou, která je ryze specifická a osciluje od jakéhosi tajemna po velmi příjemnou melancholii. Nějaký celistvý příběh pochopitelně neexistuje, celou dobu je ale jemně naznačován, což působí velmi křehce. Vzhledem k tomu, že jde o skoro dokumentární počin, překvapí účast excelentních herců a hereček, mezi nimiž nechybí Emília VášáryováJozef Adamovič nebo sám režisér Karol Zachar. Těžko tomuto dílu cokoliv vytýkat, protože je nádhernou lyrickou podívanou, která navíc připomíná obyčeje a zvyklosti, které pomalu vymírají, protože už je málokdo dodržuje. 

Zajímavost: Předlohou filmu byla stejnojmenná divadelní hra.

Ukázka z filmu Rok na dedine
Den dobytí Bastily (Bastille Day) (úterý 16. 6., Prima Max, 20.00 - 22.00 / středa 17. 6., 16.20 - 18.05)

Plakát filmu Den dobytí Bastily / Bastille Day
© Pinterest
Čtyři roky starý americko-francouzský thriller je sympatickým béčkem, které si na nic nehraje. Režisér a spoluscenárista James Watkins si byl dobře vědom, že zápletka ani příběh nikoho nepřekvapí a jsou zoufale předvídatelné, proto se soustředil na úplně jiné prvky. Mezi ně pochopitelně patří svižné tempo, solidní akce plná přestřelek, honiček a kaskadérských kousků a poměrně úderné dialogy. Velmi střídmá je naštěstí i stopáž, v níž není prostor na nudu ani na to nepodstatné, své pak dělá i atmosféra kouzelné francouzské metropole. Největším diváckým lákadlem je titulní Idris Elba, který roli agenta zvládá bez problémů a stačí mu zapojit své charisma, toho pak doplňují především Richard Madden a Charlotte Lebon. Škoda jen, že výsledku chybí jakákoli výraznější scéna a zapamatovatelný moment. Příjemná a nenáročná jednohubka.  

Zajímavost: Píseň, která zní pod závěrečnými titulky, zpívá sám Elba.

Oficiální mezinárodní trailer filmu Den dobytí Bastily / Bastille Day
Pasáček z doliny (úterý 16. 6., ČT art, 23.00 - 00.25)

Plakát filmu  / Pasáček z doliny
© Filmový přehled
Ač československé poetické drama vzniklo oficiálně až v hlubokém normalizačním období, hodně připomíná ducha šedesátých let. Režisér František Vláčil v něm adaptoval literární předlohu Ladislava Fukse a soustředil se na vykreslení atmosféry vesnice ve valašských horách krátce po skončení války. A vyšlo mu to na výbornou, protože oslní pefektní vizuální stránkou, krásnou kamerou Františka Uldricha a jen těžce uchopitelným poetickým laděním. Samotný příběh sice není nijak náročný, ale je hodně silný, skrývá se v něm mnoho emocí a vzhledem k autorovi původní novely není příliš veselý a ke svým postavám je povětšinou nevlídný. To ale tolik nevadí, protože tvůrce tu postavil do kontrastu právě onu dobovou nejistotu a jistotu přírodních cyklů, které neberou ohledy na nikoho a nic. Hlavní roli si zahrál tehdy debutující Vlastimil Drbal, pro něhož šlo asi o nejnáročnější úlohu krátké kariéry, objeví se ale také Josef KemrLibuše GeprtováJiří Schmitzer nebo Ilja Prachař. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Natáčelo se v obcích Karolinka a Velké Karlovice na Vsetínsku.

Televizní spot filmu Pasáček z doliny
Universum Brdečka (středa 17. 6., ČT art, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu  / Universum Brdečka
© Facebook tvůrce
Tři roky starý dokument se věnuje osobnosti slavného československého scenáristy, kreslíře a spisovatele Jiřího Brdečky. Režírující Miroslav Janek ho však nahlíží z pohledu jeho dcery Terezy, která k němu napsala i scénář, což může být pro někoho problém. O inspiračních zdrojích, způsobu práce a zajímavostech z natáčení legendárních filmů se totiž divák mnoho nedozví, neboť snímek je koncipován spíše jako dialog dcery s otcem, tudíž je odhalena převážně soukromá stránka osobnosti, která jako otec značně selhávala, dá se ale předpokládat, že temnější rysy její povahy stejně zůstávají zamlčeny. Na druhou stranu tu ale nechybí několik unikátních archivních záběrů a fotografií a ukázky z knihy, kterou napsal dědeček scenáristky. Někdy se tedy z celého životopisného konceptu uhne a zbytečně moc přeskočí v čase, to ale tolik nevadí, protože stopáž toho víc neumožní. A právě ona střídmá stopáž je i důvodem toho, proč se tvorbě Brdečky a jeho uměleckému rozptylu, který byl dost široký, věnují tvůrci jen velmi povrchně a pouze naznačují. Solidní portrét legendy.

Zajímavost: Brdečka zastával názor, že "člověk má místo sportu být v kavárně, kouřit cigarety, pít kafe a maximálně si v neděli vyjít na procházku."

Originální trailer filmu Universum Brdečka
Egon Schiele (Egon Schiele: Tod und Mädchen) (čtvrtek 18. 6., ČT art, 20.00 - 21.45)

Český plakát filmu Egon Schiele / Egon Schiele: Tod und Mädchen
© Facebook tvůrce
Rakousko-lucemburské drama před čtyřmi lety proletělo i českými kiny, výraznější díru do světa ale neudělalo. Režisér a spoluscenárista Dieter Berner v něm nepříjemně překvapí tím, že ačkoli skutečný Egon Schiele byl kontroverzní osobnost a provokatér, jeho film takový vůbec není a naopak je zcela konvenčním a standardním životopisem. To tedy znamená, že se tvůrce spolehl na prosté odvyprávění jeho života, velmi decentní emoce a pomalejší tempo. Odlišit se asi chtěl jen spoustou záběrů na nahá těla a lehkou erotikou, ty ale fungují zcela kontraproduktivně a samoúčelně. Škoda, že nastavenou laťku z první poloviny, která je ještě slibná a předjímá zajímavou podívanou, neudrží a upadne do naprosto zaměnitelného počinu, který nemá moc co nabídnout. Nejvíc toho tak zachraňuje obsazení, které je excelentní, a jemuž dominuje Noah Saavedra, kterého doplňují podobně méně známé tváře. Konvenční biografie nekonvenční osobnosti.   

Zajímavost: Původní název filmu zahrnuje i obraz Smrt a dívka, což je to vůbec nejslavnější Schieleho dílo.

Oficiální český trailer filmu Egon Schiele / Egon Schiele: Todd und Mädchen
Buzíci (Les valseuses) (čtvrtek 18. 6., ČT art, 22.40 - 00.35)

Plakát filmu Buzíci / Les valseuses
© Facebook tvůrce
Pod poměrně atraktivním titulem se skrývá francouzské komediální drama z první poloviny sedmdesátých let, které svého času ve své domovině šokovalo a vyvolalo vlnu protestů. Režisér a scenárista Bertrand Blier v něm totiž zfilmoval svou vlastní knihu, v níž s nadhledem, černým humorem, ale jinak naprosto seriózně nahlíží na absenci morálky ve společnosti a volnou lásku. Příběh tak není celistvý a je sledem různých epizod, z nichž některé jsou smutné, jiné spíše veselé. Postavy minimálně v první polovině nejsou nijak sympatické, a i když se to s přibývajícím časem zlepšuje, až do konce se to mnoho nezmění. Tvůrce si pomohl svižným tempem, velmi dobrou vizuální stránkou, hudbou a vesměs pohodovou atmosférou. Největším lákadlem nicméně jsou na svou dobu hodně odvážné a otevřené erotické scény, které jsou působivé i dnes. Ústřední dvojici ztvárnili Gérard Depardieu a Patrick Dewaere, které doplňují třeba Miou-Miou nebo Jeanne Moreau. Trochu lechtivé podívané na čtvrteční večer. 

Zajímavost: Autor později přiznal, že kvůli uvedení v USA musel vystřihnout plánovaný konec, v němž trojice hlavních postav zemře při autonehodě.

Originální trailer filmu Buzíci / Les valseuses

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu