Lidé v Otrokovicích vytřídili loni přes 5000 tun odpadu

Foto: MěU Otrokovice
OTROKOVICE – Přes 5000 tun odpadu vytřídili loni obyvatelé Otrokovic. Přinesli tím do rozpočtu města skoro 2,25 milionu korun, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Otrokovic Romana Pastuszková.

Finanční odměnu získává město za tříděný odpad od společnosti EKO-KOM. „Finanční prostředky se použijí například na zlepšení systému sběru odpadů ve  sběrných dvorech,“ uvedl Jaroslav Dokoupil, vedoucí ekonomického odboru městského úřadu.

V Otrokovicích jsou sběrná místa přizpůsobena na třídění papíru, plastu, skla a nápojových kartonů. „Ve sběrných dvorech je možné odevzdat i kovy a použité kuchyňské oleje,“ poznamenala mluvčí.

V roce 2019 bylo podle ní díky recyklaci a využití papíru, plastů, skla, kovů, nápojových kartonů a dalších komodit v rámci tříděného sběru a využití odpadů v systému EKO-KOM uspořeno 21,6 mil. GJ energie. „Je to zhruba tolik, kolik v průměru spotřebuje za rok více než 332 domácností,“ poznamenala Pastuszková.

V případě globálního oteplování přispěl systém tříděného sběru a využití odpadů EKO-KOM podle mluvčí ke snížení emisí o 922 540 tun oxidu uhličitého ekvivalentu. „Děkujeme obyvatelů, že myslí na životní prostředí a třídí odpad,“ doplnila vedoucí odboru životního prostředí otrokovické radnice Anna Pšejová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x