Motiv útoku na školu ve Vrútkách policie zatím nezná. Zranění zůstávají v nemocnici

Útok ve škole na Slovensku

Útočník ve slovenské škole

Dvaadvacetiletý muž ve čtvrtek napadl nožem pracovníky a žáky školy ve Vrútkách na severozápadě Slovenska. Zástupce ředitelky jeho útok nepřežil, muž pobodal navíc další dva dospělé a dvě děti. Policisté později pachatele zastřelili. Prezident slovenského policejního sboru Milan Lučanský potvrdil, že se mělo jednat o bývalého žáka školy. Motiv útočníka je ale stále neznámý.

Několik desítek lidí ve čtvrtek uctilo památku zástupce ředitele, kterého pobodal agresivní útočník. Ten potom poranil další dva dospělé a dva žáky školy. chlapec má mnohočetná zranění na hrudníku a břiše. Holčička schytala pár řezných ran. Mezi další poraněné patří údajně školník a ředitelka školy. Všichni by však měli být mimo ohrožení života.

Policisté, kteří útočníka nakonec zastřelili, utrpěli poranění, když je zasáhly jejich vlastní odražené projektily. Podle policejního prezidenta Milana Lučanského je však i jejich stav stabilizován. Ve škole tento pátek mají ředitelské volno. S největší pravděpodobností škola do konce školního roku už neotevře.

Motivy pachatele policie stále nezná. Podle některých zdrojů trpěl psychickými problémy. Někteří bývalí žáci školy naopak konstatovali, že muž patřil k bezproblémovým žákům. Podle jedné z jeho bývalých spolužaček byl na škole šikanován, což tehdy přecházel mlčením nebo pláčem. Ať už byly pohnutky útočníka jakékoliv, podle policistů se jedná o zcela výjimečný případ.

Slovenský premiér Igor Matovič chce pro zesnulého učitele navrhnout státní vyznamenání. Podle jeho slov to byl hrdina. „Obyčejný člověk, který se obětoval, aby zachránil životy jiných,“ řekl Matovič.

Tagy: