První větší závod: zítřejší Nova Cup na Sázavě

V posázavských lesích pouhou půlhodinu jízdy autem od Prahy se uskuteční de facto druhý závod Nova Cupu. Tentokrát skoro s veškerým glancem. A bude to veliké…

Autor: Jakub Jirků
První větší závod: zítřejší Nova Cup na Sázavě


Sázavu lze považovat už za druhou zastávku seriálu, neboť v přísné epidemické době se organizátorům podařilo již 15. května zorganizovat technickou Cyklo výzvu u Hradce Králové. Vyhráli Filip Adel (Superior Velsbike Team) a Jana Czeczinkarová (Liv Mistral cycling) info zde. Druhá zastávka ale bude už standardnější, neboť si závodníci už mohli  vybrat ze tří tratí a v zázemí je čekají jen drobnější omezení.

Sázava má pro mnoho cyklistů velmi příhodnou polohu. Leží necelých 40 kilometrů od jihovýchodního okraje Prahy po dálnici D1, a tak se tam rychle dostanou i lidé například z Vysočiny.

Trasy

Organizátoři připravili krom dětských závodů tři standardní tratě:
„Áčko“ měří 83 kilometrů, které by měly mít solidní převýšení přes 2000 metrů. Ze Sázavy stoupáme od Sázavy směrem k dálnici, kde nás čeká na rozehřátí asi 200 metrů vysoký kopec, abychom se mohli spustit k Ratajím nad Sázavou. Následuje sekce nad pravým břehem řeky, kde se střídají šotolinové cyklotrasy s příjemným terénem v ne zase tak strmých lesích. Závodníci projedou téměř celé malebné okolí města, aby se vrátili k mostu ve vsi Ledečko a stejnou cestou jako po startu dojeli do cíle.

Béčko“ má 40 kilometrů s údajným převýšením 1250 metrů. Jeho velkou výhodou je, že závodníci se nemusejí vracet do cíle po stejné stopě jako po startu, ale udělají kolem Sázavy okruh. Délka rekreační Nova jízdy činí 16 kilometrů.

Vloni se na startu sešla ošlehaná maratónská banda ve složení Filip Adel (Superior Velsbike), Marek Rauchfuss (dnes Ethic Sport cycling team) a Michal Kaněra (Ghost Team). O pořadí tria rozhodoval závěrečný dlouhý a záludný brod řeky, který se nejlépe povedl „Ráfkovi“, Adel doplaval druhý a Kaněra třetí.

Letos borci během minulé soboty, kdy se konalo oficiální najíždění trati, věnovali maximální pozornost i závěrečnému brodu. Uvidíme, jestli se tu skutečně bude rozhodovat, nebo někdo odjede v jednom z mnoha kratších výjezdů.

Hvězdná startovka

Letošní startovní listina je opravdovou lahůdkou. Kromě zmíněného tria, které pojede i letos, přijede celá řádka dalších favoritů. Filip Adel by asi byl jinak považován v závodě Nova Cupu za favorita, nicméně letos by ho ostrovní bookmakeři označili nelichotivým výrazem „undergod“. Vždyť proti němu pojede i česká jednička, která na Zadově potvrdila formu, Ondřej Cink (Kross Racing Team), nechybět bude ani loňský maratonský čaroděj Martin Stošek (Future Cycling - Northwave) s legendárním týmovým kolegou Kristiánem Hynkem, pro nějž může zahrát dálka závodu, která by měla překročit tři hodiny.

Skoro by v tomto výčtu zaniklo, že pojede i Matouš Ulman (Česká spořitelna Accolade), který rozhodně nepřijede prohrát. Dalšími závodníky světové úrovně jsou Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Mercedes-Benz Praha) a Jan Vastl (Maloja Pushbikers MTB). V čelní skupině se bude chtít udržet ještě celá řádka dalších eliťáků, ale pro přehled vybíráme jen závodníky, kteří by za normálních okolností byli jasnými adepty na výhru v závodě.

Také kategorii žen čeká nadupadný boj. Tradičními maratonkyněmi jsou Jana Pichlíková (Kross BikeRanch Team) a Milena Cesnaková (Maloja – Rocky Mountains). Tak trochu zaskočit je může Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers). Vloni si na starší závodnice dokázala vyšlápnout i mladá a rychlá Tereza Neumannová (Česká spořitelna Accolade). Opět platí, že ve na startu bude ještě několik dalších závodnic, které dokázaly v minulosti už výrazně bodovat i na nejvýznamnějších závodech. Nečekejme tak desetiminutové rozestupy mezi medailistkami.

Nadšenci si minulou sobotu pod velením stavitele tratí Vény Hornycha mohli trasu závodu projet. Hlad po cyklistice dokumentovalo to, že na trati vyrazily desítky hobbíků, kteří ukázali, jak projet závěrečný brod, který je výrazným bodem všech tratí. Kdo nechce brodit, může si najet na lávku. Je to sice lepší, ale o to delší cesta.

Bohužel byla letos registrace možná pouze do středy online, na místě kvůli omezení mezilidského kontaktu už nebude možné se přihlásit. Závodníci by také po dojetí měli v cílovém prostoru trávit nejvýše 40 minut.

Nicméně stále je důvod, proč se do kraje kolem Sázavy podívat. Po krátké cestě z Prahy se dostaneme do cyklisticky velice příjemného kraje. Je tu spousta kopečků, ale vesměs všechny mají převýšení do 200 metrů. V sobotu by mělo být dusno, ale v sázavských lesích se s jistotou schladíte. Můžeme vás tak pozvat, abyste do zatím ne úplně cyklistického kraje přijeli a podívali se na ty nejlepší z nejlepších.

Stránky seriálu: ZDE

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárČeský pohár XCM a Prima Cup startují 30. května
    Český pohár XCM a Prima Cup startují 30. května
  2. Ostatní závodyNova Cup se mění na Prima Cup
    Nova Cup se mění na Prima Cup
  3. Ostatní závodySeriál Nova Cup 2021 znovu s Českým pohárem XCM
    Seriál Nova Cup 2021 znovu s Českým pohárem XCM
  4. Ostatní závodyPředposlední díl Nova Cupu ve větrném Mikulově vyhráli Pichlíková a Adel
    Předposlední díl Nova Cupu ve větrném Mikulově vyhráli Pichlíková a Adel
  5. Světový pohárNMNM Short Track – Nejrychlejší disciplína pro mladé rakeťáky
    NMNM Short Track – Nejrychlejší disciplína pro mladé rakeťáky
  6. Český pohárV harrachovském finále potvrdili svá vítězství Adel a Pichlíková
    V harrachovském finále potvrdili svá vítězství Adel a Pichlíková

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744