Karvinské Lázně Darkov koupily na Slovensku v konkurzu Kúpele Brusno

  8:58
Karvinské Lázně Darkov koupily na Slovensku za téměř šest milionů eur Kúpele Brusno. Lázně na Horehroní se po několika problémových letech ocitly v konkurzu a byly na prodej. Darkov za ně pak z pěti zájemců nabídl nejlepší cenu.

Lázně Darkov v roce 2019 slavnostně otevřeli novou promenádu před jednou ze svých budov. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Do horehronských lázní se Darkovští v příštích letech chystají investovat a chtějí dokončit rozestavěné projekty. 

„Primárně je v plánu zrekonstruovat a dostavět nedokončené wellness centrum s římskými lázněmi. Počítá se i se zprovozněním dalších 170 lůžek, jež nebyla dokončena a nyní je stavba již několik let zakonzervována,“ zmínil mluvčí Lázní Darkov Miroslav Slaný.

To bude nového majitele stát další desítky až stovky milionů korun. „V tuto chvíli předpokládáme, že Kúpele Brusno si vyžádají investice ve výši čtyř až pěti milionů eur, a to při konzervativním odhadu,“ sdělila ředitelka Lázní Darkov Pavlína Filipi.

Darkovští převzali také stávající zaměstnance Kúpelí Brusno, těch je přes sto.

Slezské lázně investují ve chvíli, kdy je velmi zasáhla pandemie koronaviru. Už v dubnu jejich zástupci hlásili, že museli propustit 30 lidí, kterým skončila smlouva nebo byli ve zkušební lhůtě. 

Vyhlášené slovenské lázně zahájily v roce 2014 nejprve restrukturalizaci, která se ale posléze překlopila do konkurzu. Po šesti letech soudních sporů byly na prodej.

„Již delší dobu se poohlížíme po možných akvizičních příležitostech. Měli jsme připravené nějaké akvizice v Čechách, které se nakonec nezrealizovaly. Když Kúpele Brusno šly do konkurzu, rozhodli jsme se, že je koupíme,“ vysvětlila akvizici slovenských lázní Pavlína Filipi.

Podpis kupní smlouvy komplikovala epidemie koronaviru a s ní spojená omezující opatření včetně uzavření hranic obou států. Vše tak bylo dotaženo až s uvolněním opatření. 

Autor: