Archeopark ve Všestarech je jediným komplexně fungujícím archeoparkem v České republice. Zdroj: Adam Hubálovský

Skrytá místa Královéhradecka, která musíte navštívit

Znáte Královéhradecko jako své boty a myslíte si, že jste už navštívili všechny památky a zajímavá místa, které tento kraj nabízí? Zkusíme vás vyvést z omylu. V následujícím článku představujeme pět míst tohoto kraje, která nečelí turistickému náporu.

Královéhradecko nabízí nádherné hrady a zámky, skalní bludiště, skanzeny, vyhlídky, cyklistické a pěší stezky po hřebenech Orlických hor… Ty často čelí náporu turistů a obzvláště místa jako jsou stezky korunami stromů bývají doslova v obležení lidí. Preferujete-li klid, budou pro vás proto ideální naše tipy:

Tajemné Poutní místo Homole

Víte, kde najdete schody, které vedou až do nebe? Jedny takové se nacházejí nedaleko Kostelce nad Orlicí. Poutní místo Homole leží mezi obcemi Borovnice a Lhoty u Potštejna. Na vrcholu kopce stojí barokní poutní kostel Panny Marie Bolestné s přístupovým schodištěm, které je dominantou krajiny. Schodiště má 153 schodů a 16 odpočívadel. Poutní místo nechala vystavět hraběnka Terezie Eleonora v roce 1692. Kromě kostela je zde vybudovaná i kostnice a hřbitov. Dříve na místě stávala i první česká škola Královéhradeckého kraje, kterou zde nechala hraběnka vystavět pro místní děti. Legenda praví, že stavba školy byla tak namáhavá, že hraběnku proklínala spousta robotníků. Za měsíčních nocí je tak prý vidět kočár tažený čertem, ve kterém hraběnka jezdí po schodech, dokud její duše nedojde pokoje. Celé místo má silného ducha místa a zaručujeme, že vás jeho návštěva uchvátí. V roce 2018 byl tento areál prohlášen národní kulturní památkou.  

K poutnímu kostelu Panny Marie Bolestné vede kamenné schodiště, které je ojedinělou stavební památkou Střední Evropy. Foto: archiv autorky textu

Rodinná ZOO Stěžery

Pokud dáváte přednost celodenním rodinným výletům před poutními památkami, máme pro vás další tip na výlet. V našem výčtu nesmí chybět ZOO Stěžery, založená k chovu exotických zvířat. Malý rodinný zoopark, rozkládající se na ploše o rozloze 2 hektary, je umístěn cca 3 km od krajského města Hradce Králové. V chovu zooparku uvidíte papoušky Jižní Ameriky, klokana, mývaly severní, poníky, ale i lamu alpaku a mnoho dalších. Chloubou rodinné ZOO je desetiletá samice velblouda dvouhrbého.

Vyhlídka Na Nebesích u Častolovic. Foto: archiv autorky textu

Vyhlídka Na nebesích

Pokud si uděláte výlet na zámek do Častolovic, můžete se dále vydat podél zámecké obory s bílými daňky, následně lesem podél železnice a před sebou uvidíte na kopci novou vyhlídku Na nebesích. Terén je sice náročnější, ale výhled stojí za to. Procházka zabere necelou hodinu. Na vrcholu kopce se nachází kromě symbolického velkého kříže i příjemné posezení.

Křížová cesta 21. století

Barokní Hospital Kuks se těší velké návštěvnosti, pokud ale máte raději intimnější výlety, doporučujeme vydat se po Křížové cestě 21. století. Ta se nachází nedaleko obce Stanovice, přibližně dva kilometry západně od areálu v Kuksu. Vydejte se po trase červeně značené naučné stezky, jež vede z Kuksu do Braunova Betléma. Křížová cesta je galerií pod širým nebem. Celý projekt tvoří celkem 15 uměleckých děl od významných českých sochařů. Čeká na vás unikátní podívaná v podobě monumentálních soch s názvem „Příběhem utrpení a nadějí člověka“. Sochy vznikaly čtyři roky a jsou tvořeny hořickým pískovcem. Areál měří cca jeden kilometr a je volně přístupný z kteréhokoliv místa.

Procházkou po takzvané Křížové cestě 21. století můžete dojít až do Braunova Betlému – skalního sochařského komplexu. Zdroj: Katarzyna Mazurowska, Shutterstock

Archeopark pravěku

Posledním tipem na rodinný výlet je Archeopark pravěku ve Všestarech. „Pravěká vesnice“ zde byla budována od roku 1997. Areál archeoparku nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici pravěku s názornými ukázkami dobových zvyků, řemesel a obyčejů. Do archeoparku se můžete vydat po cyklotrase v délce 12 km, která vede z Hradce Králové do Všestar po místních archeologicky význačných lokalitách. Po cestě jsou umístěny naučné tabule informující o archeologických zajímavostech dané lokality. 

Související články

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: archiv autorky, Shutterstock