Rostou! V českých lesích nastalo pro houby ideální počasí, tvrdí mykolog

Babka

Houbová sezona

Vlhké a zároveň teplé počasí je ideální kombinací pro to, aby začaly růst houby. Právě poslední deštivé dny v květnu už přinesly i viditelné výsledky. Čeští houbaři si tak z lesa odnášejí první úlovky. Někteří spíše skromné, zato jiným se již podařilo naplnit košíky až po okraj, řekl pro CNN Prima NEWS mykolog Zdeněk Hájek.

Češi patří mezi nejvášnivější houbaře na světě. Proto mnohé potěšilo, že díky vlhkému a teplému počasí posledních dnů začaly v českých lesích růst houby. Podle mykologa Zdeňka Hájka můžou houbaři najít například různé druhy holubinek, hřiby žlutomasé (takzvané babky, pozn. red.), první kozáky březové i žampiony.

Houby teď rostou v listnatých vlhkých lesích, ale také v parcích a zahradách. Naopak jehličnaté lesy, kterých je v Česku nejvíce, se vlivem sucha probouzejí pomaleji.

„Záleží na počasí, ideální kombinací pro růst hub je vlhko a teplo,“ říká mykolog Hájek, který ovšem houbaře vyzývá k opatrnosti. Každý houbař by měl sbírat jen houby, o nichž si je naprosto jistý, že jsou jedlé.

„Na rozeznání jedlých hub od těch nejedlých je jednoduchá pomůcka - naučit se je znát. Chodit do poraden mykologických, případně si vzít k ruce nějakého zkušeného houbaře nebo mykologa a naučit se několik desítek druhů hub, které pak spolehlivě poznáme,“ radí Hájek.

Tagy: