Rozvolňování opatření: Kina a divadla budou moci prodávat občerstvení

Vláda pokračuje s dalším rozvolňováním opatření proti šíření koronaviru. S další vlnou původně ministerstvo zdravotnictví počítalo 22. června. Včera ale šéf resortu za hnutí ANO Adam Vojtěch i ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připustil, že části tohoto rozvolnění zřejmě o týden uspíší a změny by tak kina a divadla měla čekat už v pondělí.

Kina nebo divadla budou moci znovu prodávat občerstvení ve svých prostorech. Jíst v hledištích či sálech ale dál povoleno nebude, protože by to mohlo zvýšit riziko nákazy.

Čtěte také

„Od 15. 6. bychom povolili bufety v rámci divadel a kin, ale nikoliv pojídání čehokoliv v rámci hlediště,“ říká ministr Vojtěch.

Resort taky plánuje, že by se hlediště mohla rozdělit do více sektorů, aby se lidé na akcích moc nemíchali. To by znamenalo, že například na fotbalových zápasech by mohlo od pondělí být více fanoušků než současných 500. 

Roušky v autobusech nebo vlacích

Povinnost nosit roušky platí uvnitř budov nebo například v městské hromadné dopravě. O tom by epidemiologové podle Vojtěcha měli ještě jednat, nicméně je jasné, že změna pravidel pro roušky bude nejdříve až 22. června.

Ministr Vojtěch je přesvědčen, že nošení roušek by mělo být zachováno v autobusech nebo vlacích a tam, kde je vyšší riziko nákazy. Na jiných místech už by podle něj mělo být nošení dobrovolné. Ale nic ještě není rozhodnuté.

autoři: Petr Král , Jan Nevola , prh
Spustit audio

Související