Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě se za první čtvrtletí zvýšil počet obyvatel

V Jihomoravském kraji se letos za první čtvrtletí zvýšil počet obyvatel o 709. Příčinou bylo pouze stěhování. Podle předběžných výsledků žilo v kraji k 31. březnu 1,192.698 lidí. V tiskové zprávě to dnes uvedl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. Proti stejnému období loňského roku zemřelo méně lidí a také se jich méně narodilo. Snížil se počet sňatků i počet rozvodů.

Za nárůst obyvatelstva může výhradně stěhování. Přistěhovalo se o 930 lidí více, než se vystěhovalo. „Přirozenou cestou obyvatel ubylo, neboť zemřelo o 221 osob více, než se v kraji narodilo," uvedl Adam.

Za první tři měsíce roku se do kraje přistěhovalo 3250 lidí, téměř 45 procent bylo z jiných krajů a zbytek ze zahraničí. Nejvíce cizinců mířilo do Brna, a to více než dvě třetiny. Odstěhovalo se 2320 lidí, z toho skoro 64 procent do ostatních krajů a zbytek do zahraničí.

V prvním čtvrtletí se narodilo 3011 dětí, převažovali chlapci, kterých bylo 1555 proti 1456 děvčatům. Skoro polovina všech dětí byla pro matku prvním dítětem, více než 37 procent dítětem druhým a 419 dětí bylo pro matku třetím nebo dalším dítětem. Mimo manželství se narodilo 1324 dětí. Zemřelo 3232 lidí, třetina byla ve věku 80 až 89 let a čtvrtina ve věku 70 až 79 let. Mezi zemřelými bylo i sedm dětí do jednoho roku a pět dětí ve věku od jednoho do 14 let.

Za první tři měsíce uzavřelo na jižní Moravě manželství 388 párů, což je ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím o 70 méně. V nadpoloviční většině vstupovali oba snoubenci do svého prvního manželství. Soudy také vydaly 520 rozhodnutí o rozvodu, což je pokles o 113.

Nárůst počtu obyvatel zaznamenalo sedm krajů. V České republice se za první tři měsíce roku 2020 zvýšil počet obyvatel o 425 lidí na 10,694 milionu. Nárůst způsobilo pouze stěhování.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, demografie, 1.čtvrtletí, ČSÚ, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Karel Adam, stěhování, Brno, Český statistický úřad, manželství, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se za první čtvrtletí zvýšil počet obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.