Hlavní obsah

Britská ekonomika v dubnu klesla o rekordních 20 procent

Novinky, bož

Ekonomika Velké Británie poklesla v dubnu oproti předchozímu měsíci o 20,4 procenta. Jde o rekordní měsíční pokles způsobený poklesem poptávky a ekonomické aktivity v důsledku opatření proti šíření koronaviru, uvedl server listu Financial Times.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britský ministr financí Rishi Sunak.

Článek

Server připomněl, že míra měsíčního poklesu je mnohem silnější než za poslední finanční krize v letech 2008 až 2009. Tehdy Británie zažila největší měsíční pokles v březnu 2009, kdy se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o jedno procento.

Zároveň aktuální pokles výrazně překročil i míru kumulativního poklesu ekonomiku za rok a půl zmíněné finanční krize, která činila 6 procent.

Propad české ekonomiky bude pátý největší na světě

Ekonomika

Jde o výsledek toho, že po celý duben platila karanténní opatření. Řada provozoven byla zavřená a úřady vyzývaly spotřebitele, aby zůstali doma. Ministr financí Rishi Sunak v reakci na zveřejněná data připustil, že pandemie má „závažný dopad na naši ekonomiku”.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v aktuální predikci očekává za letošní rok pokles britské ekonomiky o 11,5 procenta. Následující rok by mělo přijít oživení a růst o 9 procent. V případě druhé vlny pandemie potom OECD čeká propad britské ekonomiky o 14 procent a v roce 2021 růst o 5 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám