Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Víte, proč očkovat vaše děti proti HPV?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1667x )

Rakovina děložního čípku, anu nebo genitální bradavice – to jsou jedny z několika nemocí, které způsobují lidské papilomaviry (HPV). Jedinou prevencí proti důsledkům infekce HPV je kromě sexuální abstinence očkování. Lékaři se přitom shodují, že nejúčinnější je vakcinace právě v začátcích puberty okolo 13. roku života.

shutterstock.com

HPV nezpůsobuje jen rakovinu děložního čípku

Dnes známe více než 150 typů lidských papilomavirů. U 13 z nich, které označujeme jako vysoce rizikové, je prokázána jejich schopnost vyvolat zhoubný nádor děložního čípku, přičemž za 2/3 těchto nádorů stojí buď infekce typem 16 nebo 18. Dnes už je také zcela zřejmé, že to není jediné nádorové onemocnění zapříčiněné HPV infekcí. Přítomnost virové DNA byla zjištěna i v případě zhoubných nádorů zevního genitálu (vulvy), konečníku (anu), pochvy, ale také u některých nádorů dutiny ústní a krku. Tím výčet negativních dopadů HPV infekce na lidské zdraví však ještě nekončí. Papilomaviry jsou totiž kromě zhoubných nádorů i příčinou sice nezhoubného, přesto nepříjemného onemocnění anogenitálními bradavicemi (tzv. kondylomaty). Důvody, proč se chránit proti nákaze tímto virem, jsou tak naprosté jasné.

„Při nákaze HPV hrozí rozvoj řady závažných a nepříjemných onemocnění. Kromě karcinomu děložního hrdla jsou to například nádory zevních rodidel, pochvy nebo anu. Často se objevují také genitální bradavice, na které se sice neumírá, ale je to závažné a nepříjemné onemocnění, které má tendenci se vracet. Představují také velký emoční stres jak pro pacienty, tak pro jejich partnery. Nemoc totiž postihuje obě pohlaví,“ říká MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP. Nákaza HPV je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí. Jejímu šíření lze částečně zabránit používáním kondomů. Lékaři ale varují, že ani tato bariérová antikoncepce není 100% ochranou.

Kdy je vhodné s očkováním začít?


„HPV se přenáší nejen pohlavním stykem, ale i intimními dotyky. Očkovat proto doporučujeme ještě před zahájením sexuálního života. Vědecké studie navíc potvrzují, že se v tomto věkovém období tvoří protilátky nejlépe, a z organizačních důvodů se využila preventivní prohlídka ve 13 letech věku. V tomto roce života hradí očkování zdravotní pojišťovny,“ vysvětluje MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Pediatři informují rodiče o možnosti očkování obvykle už při jedenáctileté preventivní prohlídce dětí. Od 13. do dosažení 14. roku věku hradí vakcinaci pojišťovny nejen dívkám, ale i chlapcům. Podle výzkumu IPSOS ale zatím více než polovina dotázaných matek neočkovaných dospívajících dětí s lékařem o očkování proti HPV nemluvila. Zájem rodičů o možnosti vakcinace je přitom podle MUDr. Ilony Hülleové klíčový.

Jaké typy vakcín proti HPV máme k dispozici?

V současnosti jsou k dispozici 3 typy vakcín, které se vzájemně liší především počtem virových kmenů, proti kterým chrání: bivalentní Cervarix (chrání proti 2 typům HPV), kvadrivalentní Gardasil (dříve Silgard, chrání proti 4 typům HPV) a nonavalentní Gardasil9 (chrání proti 9 typům HPV).

Bivalentní vakcína Cervarix

Tato vakcína chrání před dvěma vysocerizikovými HPV typy 16 a 18. Chrání tedy proti maligním změnám hrdla děložního ve více jak 70 %. Na kondylomata (genitální bradavice) nemá vliv. Tato vakcína je plně hrazena pojišťovnou.

Kvadrivalentní vakcína Gardasil (dříve Silgard)

Tato vakcína chrání před čtyřmi HPV typy – dvěma vysoce rizikovými HPV typy 16 a 18 a dvěma nízkorizikovými HPV typy 6 a 11. Je určena pro ženy a dívky od 9 let a chlapce a muže od 9 do 26 let. Chrání proti více než 70 % případů karcinomu hrdla děložního, ale současně i proti části nádorů vulvy (zevních rodidel), pochvy (vaginy), penisu a rakoviny análního otvoru. Vedle ochrany před těmito smrtelnými a plodnost ohrožujícími nádory současně zvyšuje kvalitu života významným omezením výskytu příslušných přednádorových stavů. Dále chrání proti více než 90 % případů genitálních bradavic. Je také prevencí rekurentní respirační papilomatosy. Doplatek za tuto vakcínu je zhruba 1500 Kč za dávku. 

Nonavalentní vakcína Gardasil 9

Novou generaci ochrany proti HPV onemocnění poskytuje nonavalentní vakcína Gardasil9, která je určená pro ženy a dívky i chlapce a muže od 9 let věku. Vakcína byla vyvinuta s vysokou ochranou proti infekci HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 a chorobám s nimi spojenými. Dokáže chránit před 90 % všech nádorů spojených s HPV infekcí. Doplatí na tuto vakcínu je 2x 2500 Kč.

„Do očkování nemůžeme nikoho nutit, je dobrovolné. Maminky poučíme o možnostech a ty si je mohou rozmyslet. V současnosti jsou na trhu dostupné tři typy vakcín, které chrání proti dvěma, čtyřem nebo devíti typům HPV. Pojišťovny očkování proplácí buď zcela, nebo alespoň částečně podle typu vakcíny. Očkování je velmi účinnou možností prevence infekčních nemocí, a je proto potřeba na tuto možnost upozorňovat,“ říká MUDr. Hülleová. Vakcinace je zásadní i proto, že je HPV infekce bezpříznaková. Pacienti tak nemohou onemocnění včas rozpoznat, projeví se až v pozdních stadiích. I proto na rakovinu děložního čípku v ČR ročně zemře kolem 400 žen.

Význam preventivních gynekologických vyšetření

Díky výsledkům vědeckých studií lze dnes s jistotou tvrdit, že očkování proti HPV významně snižuje riziko vzniku zhoubného nádoru děložního hrdla, dalších nádorů v anogenitální oblasti a velmi pravděpodobně i některých nádorů dutiny ústní a krku, ale bohužel ochrana není 100%. Přibližně pětina nádorů děložního čípku je vyvolána některým ze zbývajících kmenů papilomavirů, které vakcína neobsahuje. Proto je nutné i po očkování pokračovat v pravidelných preventivních gynekologických kontrolách.

„Některé změny lze odhalit screeningem, například stěrem z děložního hrdla, který je součástí každoroční gynekologické prohlídky a je hrazený ze zdravotního pojištění. Očkování proti HPV a pravidelné návštěvy gynekologa jsou účinnou prevencí vzniku rakoviny děložního čípku u žen. U mužů je prevencí onemocnění způsobených HPV především očkování,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce