Video
Video se připravuje ...

The Last of Us Part 2 trailer PlayStation

Původní hra ze série The Last of Us vtrhla na konzoli PlayStation 3 v roce 2013 a způsobila hotové zemětřesení. Drama odehrávající se v postapokalyptickém světě vyčnívá nad ostatními žánrovými hrami výjimečným příběhem, propracovanými postavami, hratelností zaměřenou na přežití a navíc má dodnes krásnou grafiku. O rok později vyšla na PlayStation 4 vylepšená verze The Last of Us Remastered, která obsahovala i příběhové DLC The Last of Us: Left Behind.

Herní událost roku

Ze hry se stal ještě větší kult a všichni hráči se nemohli dočkat pokračování. Na to si počkali skutečně dlouho, ale vydržet se vyplatilo, protože výsledek stojí víc než za to. The Last of Us II je nejenom jedna z nejlepších videoher pro PlayStation 4 a herní událost roku, ale zároveň i jedna z nejúžasnějších games všech dob. Ale hezky popořádku. Stejně jako jednička je i pokračování silně zaměřeno na vyprávění příběhu, ze kterého vám spadne čelist na podlahu.

The Last of Us Part 2 pro PlayStation 4
Autor: Sony a Naughty Dog

Jako hlavní hrdinka se vrací Ellie – dívka, která je imunní vůči houbovitým sporám, které mění lidi na zombie a mutanty. S ní hlásí návrat i její nejbližší Joel, který ji bere jako vlastní dceru. Oba viditelně zestárli. Objevuje se i celá řada nových a nesmírně důležitých postav, jejichž představení by bylo ale spoilerem a připravilo by vás o zážitek z hraní. Opomenout Dinu však nelze. Tato sympatická mladá žena začne pociťovat k Ellie náklonnost. Ona její lesbickou lásku opětuje, ale ne všichni jí přejí.

The Walking Dead jako jasná předloha

Hra tak rozebírá i aktuální sociální témata. Jde rozhodně o moderní titul s protirasistickým podtónem a podporou LGBT komunity. Stejně jako slavný komiks a seriál The Walking Dead, ze kterého si propůjčuje nejen to, ale i celkové pojetí. Hlavními taháky příběhu jsou ale následky činů a pomsta. Hrdinové musí čelit událostem, které se daly do pohybu už v prvním díle. Ti, kteří ho dohráli, jistě tuší, o co jde. Každá akce totiž vyvolá reakci. A velkolepé finále prvního The Last of Us je uzemňující.

The Last of Us Part 2 pro PlayStation 4
Autor: Sony a Naughty Dog

Po krvavých událostech v počátku hry se Ellie vydává na cestu pomsty. Sebere jí touha po vendetě duši? Hráč společně s ní prožije spoustu pocitů. Vyděšení, strach, smutek, obavy, naději, napětí, potěšení, radost a hlavně pozná sílu lásky i přátelství. To vše v postapokalyptickém světě, který je zpracován temně i nádherně zároveň. Budete se procházet rozpadlými budovami, putovat přírodou, která postupně pohlcuje zbytky lidské civilizace a proplížíte se i zamořeným podzemím.

Explorace prostředí je klíčová

Potěšilo mě zejména jedno specifické otevřené prostranství. Fanoušci se také mohou těšit na návrat jízdy na koňském hřbetě nebo nově na plavbu na člunu. Při postupu hrou je extrémně důležitá explorace prostředí. Tohle je totiž opravdový survival horor se zaměřením na přežití. Pokud neposbíráte dost surovin, nebudete si moci vytvořit lékárničku nebo zbraně, a zemřete. Možnosti tvoření předmětů jsou obsáhlé. Nůžky připevníte k tyči a hned máte smrtící nástroj, který zabíjí jednou ranou.

The Last of Us Part 2 pro PlayStation 4
Autor: Sony a Naughty Dog

Do rukou se vám dostanou i mačety, baseballové pálky, páčidla nebo krumpáče. Klíčové jsou samozřejmě i nože, se kterými se snadno podřezávají hrdla. The Last of Us Part II je stejně jako první díl videohrou, ve které je nejlepší zvolit kradmý a tichý postup. Zlikvidovat překvapeného protivníka zezadu je vždy snadnější než otevřený konflikt. Nebezpečí číhá na každém kroku. Jsou jím nejenom zombie, ale i houboví mutanti, kteří se představují v hojnějším počtu a nových podobách.

Děsivé zombie a mutanti

Klasické zombie nejsou moc odolné, ale mutanti s houbovitou hlavou nebo krunýřem jsou už těžkým oříškem. Z nových potvor jsem měl hrůzu, ale jako milovníka hororů mě potěšily. Část v nemocnici mi dokonce připomínala klasický herní horor Resident Evil. Zrůdy však nejsou to jediné, co vás na cestách ohrozí. Po krku vám půjdou i nebezpeční lidé, ať už to budou gangy, náboženský kult nebo vojenská frakce. Nepřátel je hodně a nejsou hloupí. Umělá inteligence nehratelných postav je propracovaná.

The Last of Us Part 2 pro PlayStation 4
Autor: Sony a Naughty Dog

Je jedna z nejlepších, jakou jsem kdy viděl. Je proto dobře, že kromě zbraní na blízko do rukou vezmete i střelné kousky, které lze stejně jako vlastní schopnosti vylepšovat. Pálit budete z pistole, brokovnice, pušky, luku s šípy nebo odstřelovačky. Potěší ale celá řada nových zbraní, jako lovecká pistole, kuše nebo plamenomet. Hra samozřejmě není jenom o akci nebo plížení. Je také prošpikována hádkami a hlavolamy. Častokrát budete muset zjistit heslo nebo kód a chvíli si tak namáhat hlavu.

Úctyhodně dlouhé dílo

Jindy pak zase budete zkoumat prostředí a skládat v něm různé věci a předměty, abyste se dostali dál. The Last of Us II je vskutku nápaditý kousek, který vás bude překvapovat po celou dobu hraní. Osobně jsem si už dvakrát myslel, že je konec, ale hra mě vyvedla z omylu. V rámci žánru je totiž solidně dlouhá. Její dokončení mi trvalo slušnou dobu. Sice jsem nepospíchal a pořádně zkoumal okolí, ale titulky se spustily až po úctyhodných 30 hodinách hraní. Dlouhá životnost si ale vybrala svou daň.

The Last of Us Part 2 pro PlayStation 4
Autor: Sony a Naughty Dog

V některých úsecích hry jsem se nemohl zbavit pocitu, že jí lehce dochází dech a jde o nastavovanou kaši. Nejde o nic hrozného a 90 % hry jsem téměř ani nedýchal nad tím, před co mě The Last of Us Part II postavilo. Z technického hlediska jde o hotové veledílo a jednu z nejpropracovanějších videoher současné generace konzolí. Je to hodně vymazlený a vypiplaný kousek, v němž na technické nedostatky prakticky nenarazíte. A když ano, jde o marginální záležitost. Hra běží plynule a netrhá se.

Vizuální nádhera

Udržet si stabilní framerate při veškeré té kráse a děsu zobrazených na obrazovce jen ukazuje zkušenost studia Naughty Dog. To vše samozřejmě s podporou 4K rozlišení a dynamického rozsahu HDR. Modely postav jsou neskutečně detailní. Mimika jejich obličejů je neuvěřitelně propracovaná a opravdu lidská. Ale ani ostatní animace nezaostávají. Běh, šplhání i plavání postav vypadají báječně. Prostředí jsou prostě a jednoduše wow. Jsou vskutku nádherná a dechberoucí.

Fotogalerie
63 fotografií

Jen počkejte, až se projdete lesem a skrze koruny stromů na vás budou padat sluneční paprsky. Lokací je ve hře přehršel a každá je svým osobitým vzhledem výjimečná. Někdy člověk žasne nad tím, nad jakými postapokalyptickými hrůzami dokáže žasnout. A nejenom grafika je úžasná. I fyzika je hodně propracovaná, což je vidět při používání lana. Hudba a dabing jsou na vysoké úrovni a našinci ocení povedené české titulky. Tohle je prostě megahra, která se musí líbit každému hráči. Leda byste byli homofobní...

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Příběh, který chytí za srdce
Fenomenální grafika
Temně nádherný svět
Hratelnost zaměřená na exploraci a přežití
Úctyhodná životnost
Propracovaná umělá inteligence
Takhle má vypadat pokračování
 
Minusy:
Některá hlušší místa hry
 
Infobox
Datum vydání: 19. červen 2020
Platformy:  PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1799 Kč
Výrobce: Naughty Dog
Vydavatel: Sony Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ + CZ titulky
Oficiální stránka hry