Hlavní obsah

RECENZE: Kaleidoskop akrobatické lehkosti

Právo, Radmila Hrdinová

Kaleidoskop neboli krasohled, kouzelná hračka našeho dětství s přesýpajícími se barevnými obrázky, je titulem nové produkce Cirku La Putyka. Představení Kaleidoscope uvádí na Jatkách78 v pražských Holešovicích.

Foto: Jiří Šeda

Elegance i přesnost provedení jsou devízou Kaleidoscopu.

Článek

Finský režisér Maksim Komaro do něj obsadil kromě zkušených členů souboru i jeho mladé posily. Vznikl dobře sehraný oktet, která tvoří Daniel Komarov, Jiří Weissmann, Michal Boltnar, Adam Joura, Naim Ashab, Adéla Míšková, Helena Nováčková a Nikol Fryšová. Inscenace se v době koronaviru zkoušela na dálku, kontakt s režisérem probíhal pomocí obrazovky.

Scéně dominuje třínohý růžový slon, skrývající konstrukci pro závěsné prvky, a trampolína, na níž mistr České republiky ve skocích Naim Ashab provádí s lehkostí obdivuhodné skokové variace. V rychlém sledu se střídají tanečně-akrobatická čísla Jiřího Weismanna a Nikol Fryšové, ladná akrobacie na závěsném kruhu Heleny Nováčkové, walking globe v podobě lidského oka či rolla bola balancující na pianinu. A také odlehčující box s nafukovacími rukavicemi či skákání gumy.

I laický divák si uvědomí, jak při naskakovaném teeterboardu záleží na přesnosti a koordinaci všech artistů a při vší jistotě provedení má za artisty trochu husí kůži.

Jenže devízou této produkce jsou právě lehkost, elegance, nadsázka a hravost. Není to představení sevřené tématem, ale kaleidoskop obrázků umožňující nahlédnout do dovedností souboru. Přesně to, co letní venkovní produkce vyžaduje.

Ačkoli první tři představení se kvůli rozmarům počasí odehrála v sále, La Putyka se s nimi záhy vydá za diváky po republice, tak jak to ostatně činila i v době koronaviru. Na pražské scéně bude k vidění ještě 10. a 13. července.

Kaleidoscope
Režie Maksim Komaro, scénografie Pavla Kamanová, kostýmy a make-up Kristina Záveská, hudba Jan Balcar. Premiéra 9. června na Jatkách78, Praha, psáno z reprízy 11. června

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám