Uloveno na síti: Červnový jazz bez povinných rozestupů

12. červen 2020

Muzikantský blízký kontakt a intimní proplétání tónů naštěstí žádná nákaza neohrožuje. Ódu na komunikaci vydávají okouzlující newyorská dechařka Alexa Tarantino, od piana čarující Carolina Calvache, která si pozvala pěvecké hosty včetně Rubéna Bladese, nebo kosmopolitní Eishan Ensemble.

Alexa Tarantino - Clarity

Nostalgická krása a hloubka, tak by se dal zjednodušeně popsat rukopis newyorské saxofonistky a flétnistky Alexy Tarantino, když se pustí do balad nebo do sentimentální latiny La Puerta. Umí ovšem i velmi ostré a nažhavené kusy ovlivněné post bopem. Jen si poslechněme třeba kus Závod s časem (A Race Against Time), kde přátelsky soutěží v brilanci sól s pianistou Stevenem Feifkem a prostor pro exhibici dostane i bubeník Rudy Royston.

Z Alexy se ostatně klube skutečná osobnost a stálice. Když si ji před pár lety vybral Wynton Marsalis do festivalového programu The Young Stars Of Jazz, věděl jistě, co dělá. V loňské anketě kritiků JazzTimes se díky prvotině Winds Of Change dostala Alexa mezi „Top 5“ hráčů v kategorii altový saxofon. Druhé album Clarity její talent potvrzuje.

Julian Nicholas, Emil Viklický, Petr Dvorský, David Wickins – One Two Three Four

Dobrá zpráva a smutná vzpomínka zároveň. Vydařená koncertní nahrávka jednoho z mnoha invenčních setkání britského saxofonisty Juliana Nicholase a „našeho“ Emila Viklického v Lipsku 2012 se dostává k posluchačům. Vychází však jako pocta loni zesnulému britskému bubeníkovi Davidu Wickinsovi.

„Emil pozval mě a Davida před třiceti lety poprvé do České republiky a naši spolupráci udržujeme ve varu dodnes. Tuhle desku bychom chtěli s Emilem věnovat památce našeho kamaráda, jehož dynamický styl bubnování byl katalyzátorem naší inspirace a jehož společnost nás vždy povznášela,“ vysvětlil Julian Nichols.

Carolina Calvache – Vida Profunda

Kolumbijská, v USA působící pianistka a skladatelka Carolina Calvache připravila album klavírních balad a pozvala si plejádu hostů. Především, ale nejen z latinské oblasti. Včetně slavných zpěváků a zpěvaček jako je panamský sekáč Rubén Blades a chilská rodačka Claudia Acuña. Zvuk přitom udržela v tiché, křehké rovině, i když někdy využila v aranžmá i smyčcovou sekci a dechy.

„Vida Profunda je báseň, kterou mi táta recitoval vždy, když jsem se cítila frustrovaná a ztracená. Právě táta mě povzbudil k tomu, abych v poesii hledala odpovědi na svoje emoce,“ vysvětlila Carlina koncepci i hudebně poetického alba.

Lionel Loueke – The Journey The Bonuses

Sessions k předloňskému albu The Journey byly pro kytaristu a zpěváka Lionela Louekeho natolik inspirativní, že vydaly na další album. Přitom deska nezní jako nějaké nesourodé, méně povedené zbytky. Hudební cesta z Beninu až na kraj světa je pestrá a krásná.

Jon Balke – Discourses

„Unikátní sólová práce Jona Balkea rozostřuje rozdíly mezi kompozicí, improvizací a zvukovým designem,“ charakterizuje album tisková zpráva vydavatelství ECM. Samotný autor popisuje album jako „zkreslené odrazy a ozvěny světa“. Norský pianista, zvukový hledač a dobrodruh je zkrátka stejně krásně neuchopitelný v sólovém recitálu jako ve své práci s Magnetic North Orchestra.

Eishan Ensemble – Afternoon Tea At Six

Jak dobře si rozumí východní improvizační tradice s jazzem, se ví už dlouhé dekády, ale pořád lze objevovat nové úžasné průsečíky. Virtuóz na tar a oud Hamed Sadeghi se narodil v Íránu a studoval klasickou perskou hudbu. Po přestěhování do Malajsie objevil world fusion. Ovlivnili ho muzikanti jako Rabih Abou-Khalil nebo Ravi Shankar. Nakonec zakotvil v Austrálii, aby tam s jazzovými hudebníky a nositeli dalších etnických tradic založil ansámbl, snažící se „vyvážit k dokonalosti postupy perské klasiky s moderními ‚západními‘ harmoniemi“.

„Před každou zkouškou jsme si dali šálek černého perského čaje a snažili se vyprávět různé příběhy. Skladba Signs vyjadřuje diskusi mezi přáteli. Každý má co říci a není přerušován. I když probíhají spory a ne všichni se vším souhlasí, vládne mezi diskutujícími spousta lásky,“ popsal Hamed téma jedné ze svých kompozic a předlohu ke kolektivní improvizaci muzikantů. Výborně se to hodí na sound celého výtečného alba.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.