Hlavní obsah

Narodila se s těžkou genetickou vadou. Má za sebou několik operací, přesto nešetří úsměvem

Novinky, das

Desetiletá Kateřina se narodila s těžkou genetickou vadou tzv. Sotosovým syndromem, kvůli kterému má potíže s pohybem a zároveň trpí středně těžkou mentální retardací. Dnes má za sebou hned několik operací nohou, neustále musí rehabilitovat. Péče o ní není snadná, přesto jsou rodiče vděční za každý den s ní. Katka je totiž velký smíšek, který se dokáže radovat ze života.

Foto: archív rodiny Katky

Katka má vrozenou genetickou vadu, tzv. Sotosův syndrom

Článek

Přestože je Katka ve svých deseti letech na úrovni dvouletého dítěte, nemluví a pár krůčků zvládne jen s oporou, chodí do třetí třídy speciální školy, kde se učí komunikovat pomocí obrázků a zvládat základní samoobsluhu. Má tam k sobě úžasnou asistentku s obrovskou trpělivostí, díky které dělá neustále pokroky.

Když je Katka ve škole, její maminka na částečný úvazek pracuje. Snaží se alespoň částečně vylepšit rodinný rozpočet. Péče o postižené dítě je velmi nákladná, rodina Katky má vše o to těžší, protože její tatínek je v invalidním důchodu.

Před šesti lety onemocněl rakovinou, kterou sice porazil, ale v důsledku náročné léčby mu zůstaly trvalé následky. Sám tedy již nemůže chodit do zaměstnání, snaží se ale alespoň v rámci svých možností pomáhat s péčí o Katku.

V jednadvaceti začala ztrácet zrak, vyšetření ukázalo, že se jedná o roztroušenou sklerózu

Zdraví

Jelikož i Katka neustále roste, museli jí rodiče pořídit větší vozík, který se jim ale již nevejde do auta, které ale velmi potřebují. Pravidelně dojíždějí na rehabilitace, k lékařům, ale i na nákupy či rodinné výlety po okolí, které v rámci možností společně podnikají. Katka si totiž jízdu autem vždy velmi užívá, stejně jako poslech hudby či hraní se zvukovými hračkami.

Nové, větší auto je tedy pro rodinu nutností. Část peněz na něj rodina získala v rámci státního příspěvku, s částí pomůže rodina, nicméně stále jim chybí 150 000 Kč, a proto se s žádostí o pomoc obrátili na Patrona dětí, kde svým příspěvkem můžete přispět také. 100 % z vybrané částky půjde rodině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám