Nemocnice bojovaly s hrozbou hackerských útoků i během pandemie. Pomoc jim nabízely desítky firem

Kybernetické útoky na nemocnice v době pandemie koronaviru zvedly vlnu solidarity mezi IT firmami v Česku. Ty začaly samy zdravotnickým zařízením nabízet pomoc se zabezpečením systémů. Soukromé firmy například zachraňovaly psychiatrickou nemocnici v Kosmonosech. Nabídky dlouhodobé pomoci však nejsou podle nemocncic příliš výhodné.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Bulovce

Kybernetické útoky na nemocnice v době pandemie zvedly vlnu solidarity mezi IT firmami | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Hackeři napadli nemocnici v Kosmonosech na konci března. Nejdříve zašifrovali počítače a následně požadovali výkupné za jejich dešifrování. To nemocnice odmítla, a tak zbývalo jediné - přeinstalovat na 200 počítačů. IT oddělení nemocnice však nemělo dostatek kapacit, ministerstvo zdravotnictví proto požádalo o pomoc soukromé firmy. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Jany Magdoňové o nabídce pomoci, kterou dostaly nemocnice od desítek IT firem

Jednou z nich byla společnost truconneXion. „Byla snaha situaci zvládnout co nejrychleji, takže to bylo intenzivní pracovní prostředí,“ popsal pro Radiožurnál ředitel firmy Radko Pavlů.

Na finanční odměně firma netrvala. „Nepřipadalo nám vhodné se bavit o penězích. Šlo o krizovou situaci. Jsme místní firma, takže se nám to zdálo zcela přirozené, že pokud budeme moct, tak pomůžeme,“ dodal Pavlů.

V Kosmonosech pomáhali zdarma obnovit systémy specialisté i z dalších společností. S pomocí se začaly IT firmy hlásit už po útoku na brněnskou fakultní nemocnici v polovině března. Kvůli množství nabídek ministerstvo zdravotnictví vytvořilo katalog firem a lidí, kteří nemocnicím pomoc nabízeli.

Nabídek přišly desítky, a to různého charakteru. „Šlo o konkrétní specialisty, kteří nabízeli, že přijedou pomoct rozklíčovat charakter útoku, přes nabídky firem s technickou pomoci typu dodání počítačů, bezpečnostního softwaru a dalších věcí formou zápůjčky nebo dočasného poskytnutí,“ uvedl manažer kybernetické bezpečnosti ministerstva Tomáš Bezouška.

Ransomware během koronaviru. Počet vyděračských útoků v březnu stoupl o 40 procent

Číst článek

Problematická spolupráce

Jenže množství firem v katalogu, ze kterého si mohly nemocnice vybírat, pomoc komplikovalo. „Snažit se procházet stovky položek seznamu je extrémně složité,“ řekl náměstek pro informační technologie Nemocnice Na Bulovce Martin Koníř.

Firmy proto často oslovovaly nemocnice s nabídkou pomoci napřímo. „Nemocnice jsou zranitelné a dlouhodobě s nimi spolupracujeme. Jsou to subjekty, které s kybernetickou bezpečností obtížně zápasí. Jejich závislost na informačních technologiích není přiznaná a uvědomělá. Ani předtím nikdo nečekal, že by pouhý e-mail nebo jediný útok mohly způsobit výpadek celé nemocnice a zastavení operačních sálů,“ řekl Tomáš Charvát z firmy Excello.

Ne vždy ale byly nabídky firem pro nemocnice výhodné. „Když nám někdo dá měsíc fungování rezervačního systému zdarma, a pak nám ho zpoplatní tak, jak ho zpoplatňuje komukoli jinému, není to úplně pomoc. Jde spíše o výhodnou marketingovou nabídku,“ dodal Koníř z Nemocnice Na Bulovce.

Nemocnice navíc v případě pomoci, která není zdarma, musí řešit i to, jestli neporušují zákon o veřejných zakázkách.

Jana Magdoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme