Jetel není jen krmná rostlina, má i své léčivé účinky

jetel lucni
Zdroj foto: pixabay

Na mnoha loukách i v zahradách již kvete jetel luční. Chcete se blíže seznámit s jeho léčivými účinky? A víte, že nejvíce prospívá ženám?

Léčivé účinky

Má především dezinfekční účinky, a to jak vnitřně, tak vnějšně. Má také antibiotické a antiseptické účinky. Pomáhá při kašli, rýmě, nachlazení, chřipce i bronchitidě. Celkově posiluje organismus a harmonizuje tělesné funkce, zejména pomáhá při všech ženských obtížích, protože obsahuje fytohormony (menstruace, migréna, problémy s otěhotněním, klimakterium). Pomáhá při onemocněních jater. Podporuje krvetvorbu. Může pomoci s problémy s trávením, dále pomáhá při žaludečních vředech, upravuje zácpu i průjem a pomáhá při plynatosti.

Jetel se dá použít i při lehčí cukrovce – obsahuje totiž lehce stravitelnou glukózu. Zajímavé je, že jetel pomáhá i proti křečím a působí lehce sedativně.

Může sloužit také jako prevence osteoporózy.

jetel
Zdroj foto: M. Hubackova

Zevní použití

Jetel pomáhá zevně (ve formě zábalů) na kožní vyrážky, rány, spáleniny. Můžete jej s úspěchem použít při bolavých kloubech.

Jak si připravit chutně jetel

Používejte květy, které jsou čerstvé, právě vykvetlé. Sbírejte je dopoledne za slunného počasí. Můžete je jíst syrové – například jako ozdobu na chleba. Ale také je dobré květy rozmixovat s trochou vody nebo mléka na nápoj, který můžete pít na osvěžení.

Kde ho sbírat

Jetel sbírejte na své vlastní zahradě nebo na louce, která je vzdálená od silnic nebo průmyslových zón. Nedoporučuje se sbírat jej na polích, kde se pěstuje, protože tam by mohl být ošetřen průmyslovými hnojivy a tím by ztratil své pozitivní účinky.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here