Hnízda jiřiček z fasády odstraňoval wapkou, teď mu hrozí pokuta

Jiřička v hnízdě

Velké pobouření vzbudilo video z Českolipska, které se objevilo na sociálních sítích. Muž na záběrech odstraňuje z fasády domu silným tlakem vody desítky hnízd zákonem chráněných jiřiček. Případem se už zabývá policie i inspekce životního prostředí. V době hnízdění totiž není možné bez vyjádření odborníka odstranit jakékoliv ptačí hnízdo, které máte na svém domě.

„Zákonem chránění jsou všichni volně žijící ptáci a jejich funkční hnízda, doba hnízdění se počítá od začátku dubna do konce srpna,“ uvádí Radka Nastoupilová, mluvčí České inspekce životního prostředí.

Důležitý je zejména termín funkční hnízdo. Ve funkčním hnízdě se ptáci zdržují, snášejí vejce a vyvádějí mladé. Obvykle je poznat na první pohled, zda je hnízdo funkční, nebo ne. Aby ale nedošlo k omylu, požadují úřady, aby případnou snahu o odstranění takového hnízda v hnízdní sezóně posvětil odborník. To může být například člen České společnosti ornitologické, případně zaměstnanec odboru životního prostředí příslušného městského úřadu. Právě pracovníci odborů životního prostředí nakonec odstranění hnízda povolují.

Kdo se chce problémům vyhnout nebo si ušetřit běhání po úřadech, může počkat na podzim nebo zimu, tedy na dobu, kdy už vlaštovky nebo jiřičky odtáhnou na jih. V té době lze hnízda odstranit a nikoho se neptat. I to má ale svá omezení.

„Po skončení doby hnízdění nelze hovořit o významné vazbě těchto druhů na jednotlivá hnízda, protože v každé sezóně si pro hnízdění staví nový hliněný základ. Odstraňování opuštěných hnízd vlaštovek či jiřiček z budov po skončení hnízdní doby je tak dle dosavadního výkladu možné a může být prováděno i svépomocí. Současně je však nutné zdůraznit, že oba druhy mají silnou vazbu na konkrétní hnízdiště – při odstraňování hnízd by tak nemělo dojít k zamezení přístupu ptáků na hnízdiště a jeho znehodnocení. Je tedy možné například očistit fasádu, provést úpravy, které omezí znečištění okolí, ale nikoli instalovat zábrany, které by navíc mohly ptáky i zraňovat,“ upozorňuje Radka Nastoupilová.

Pták roku v ohrožení

Ornitologové zvolili právě jiřičku ptákem roku 2020, čímž chtěli upozornit na míru ohrožení tohoto druhu kvůli lidské činnosti. Zatímco někteří si je spolu s vlaštovkami a rorýsy na svých domech hýčkají, jiní pro ně pochopení nemají. Jedním z hlavních důvodů je znečištění okolí hnízda trusem. Už několik let proto můžete ve specializovaných obchodech koupit jak umělá hnízda, tak i různé zábrany, které trus zachytí. Řada kutilů si v tomto případě pomáhá i obyčejnou deskou, kterou umístí pod hnízdo.

V případě hnízd jiřiček na fasádě penzionu na Českolipsku zřejmě padne pokuta. Majitel penzionu totiž úřady o svém záměru neinformoval a s experty se neporadil. Štábu CNN Prima NEWS řekl, že hnízda už byla neobydlená několik let. O tom, že ptáci ani vajíčka uvnitř nejsou, se prý přesvědčili dělníci, kteří pracovali na opravě fasády. Pokud to bylo tak, jak říká, mohl si správným postupem ušetřit potíže s úřady. Na odstranění prázdných – tedy nefunkčních – hnízd by povolení s největší pravděpodobností dostal. Takhle pouze popudil veřejnost a čelil nevybíravým reakcím na sociálních sítích.

Velký rozruch vzbudil i dva týdny starý případ z Vlašimi, kde dělníci při opravě fasády supermarketu Albert podle pracovníků záchranné stanice shazovali hnízda jiřiček i s mláďaty. I tady hrozí pokuta a společnost provozující supermarket se teď potýká s nelibostí mnoha svých zákazníků, kteří vzkazují, že začnou chodit nakupovat jinam.

Tagy:
ptáci pokuta dům mláďata hnízdo jiřičky fasáda Česká inspekce životního prostředí Česká společnost ornitologická okres Česká Lípa Ahold Czech Republic Radka Burketová