Odvolací soud pochybuje, zda má v kauze Trumpova bývalého poradce zasahovat do snahy stíhání ukončit

Americký odvolací soud v pátek vyjádřil pochyby ohledně toho, zda by měl zasahovat do snahy ministerstva spravedlnosti ukončit kauzu kolem Michaela Flynna, někdejšího bezpečnostního poradce prezidenta Donalda Trumpa. Bedlivě sledovaný a politicky citlivý případ tedy zřejmě jen tak nedospěje ke svému konci, napsala agentura Reuters.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Flynn se v minulosti přiznal ke lhaní Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Později však doznání stáhl a jeho právníci podporovaní Trumpem a jeho konzervativními spojenci začali tlačit na soud a prokuraturu, aby Flynna osvobodili. Ministr spravedlnosti William Barr dal pak svému úřadu příkaz, aby stíhání ukončil, což vzbudilo značné kontroverze. Soudce Emmet Sullivan, který má Flynnův případ na starost, však žádosti ministerstva nevyhověl okamžitě a vyžádal si místo toho právní názor bývalého soudce Johna Gleesona.

Ministerstvo spravedlnosti přestalo stíhat Trumpova exporadce, přiznal se v ‚nedůvodném rozhovoru’

Číst článek

Flynnovi právníci takový postup napadají u odvolacího soudu a tvrdí, že Sullivan měl žádosti ministerstva vyhovět bezodkladně, povoláním Gleesona překračuje své pravomoci a zasahuje do domény výkonné moci.

Gleeson svůj právní názor zveřejnil ve středu a vyzval v něm Sullivana, aby žádosti ministerstva nevyhověl. Snahy o stažení případu zároveň nazval „hrubým zneužitím pravomocí prokuratury“.

Podpora nebo pochybnosti?

Dva ze tří soudců odvolacího soudu však naznačili, že se do sporu v tuto chvíli nechtějí vkládat. Soudkyně Karen Hendersonová prohlásila, že soud nižší instance nemusí žádost ministerstva automaticky schválit. Na vyžádání posudku k případu podle ní nebylo nic špatného. Další soudce Robert Wilkins prohlásil, že Sullivan smí provádět „nezávislé šetření“, zda by měl kauzu zrušit.

Verdikt nad Trumpovým exporadcem Flynnem zatím nepadl. Soud jednání odročil

Číst článek

Soudkyně Neomi Raoová však vyjádřila pochybnosti ohledně toho, zda může Sullivan Flynna odsoudit, když obě strany sporu souhlasí s tím, aby se případ dále neprojednával.

Flynnova kauza vzešla z vyšetřování možného vlivu Ruska na prezidentské volby z roku 2016, které vedl zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Flynn úřadům lhal ohledně obsahu telefonátu s někdejším ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Ministerstvo spravedlnosti však argumentuje pro upuštění od případu tím, že rozhovor mezi Flynnem a FBI, z nějž vzešlo obvinění z křivé výpovědi, nebyl odůvodněný a nesouvisel s předmětem samotného vyšetřování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme