Od neděle 14. června platí nové jízdní řády autobusů a vlaků. Jaké změny cestující čekají?

13. červen 2020

V neděli 14. června 2020 vstoupí v platnost změny jízdních řádů autobusové a vlakové dopravy. Mezi nejvýznamnější změny patří zavedení autobusového spoje z Hradce Králové přes Trutnov, Janské Lázně, Pece pod Sněžkou a na Pomezní Boudy a prodloužení trasy spěšného vlaku Dobrošov do Pardubic, či zavedení spěšného vlaku do Krkonoš a nové spoje mezi Náchodem a Dobruškou.

„Úpravy jízdních řádů v autobusové a vlakové dopravě převážně souvisí se začátkem letních prázdnin. Mezi nejvýznamnější změnu, která určitě potěší cestující v Královéhradeckém kraji, patří zavedení autobusového expresního spojení z Hradce Králové přes Trutnov, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou a na Pomezní Boudy," sdělil první náměstek hejtmana pro oblast dopravy a silničního hospodářství Martin Červíček z ODS.

Čtěte také

Nový spoj linky IREDO 191 pojede každou sobotu od 20. června do 30. září v 8:30 z Hradce Králové a spojí krajské město a Jaroměř s největšími středisky východních Krkonoš. Spoj zastaví u lanovky v Janských Lázních, v Peci pod Sněžkou a dojede až na hřeben k Pomezním boudám, odkud se vydá v odpoledních hodinách zpět do Hradce Králové.

„Oba spoje zajistíme bezbariérovým autobusem pro handicapované občany, protože z jednotlivých zastávek vedou bezbariérové turistické trasy například do Obřího dolu či Antonínova údolí," dodal náměstek hejtmana Červíček s tím, že tyto spoje doplní stávající nabídku víkendového spojení vlakem mezi Hradcem Králové a Svobodou nad Úpou s přestupem na autobus do krkonošských středisek.

Cestující, kteří chtějí využít autobusovou a vlakovou dopravu v Královéhradeckém kraji, najdou nejvýhodnější spojení ve vyhledávačích například: www.idos.cz. Případné připomínky a náměty k jízdním řádům mohou směřovat na e-mail: doprava@kr-kralovehradecky.cz

Mimo to pojedou další dva bezbariérové sobotní spoje mezi Malou Úpou a Pecí pod Sněžkou, a to v 10:45 z Pomezních Bud do Pece pod Sněžkou a v 12:35 z Pece na Pomezní Boudy.

V pracovní dny v červenci a srpnu také pojede přímý spoj mezi linkami IREDO 407 a 404 v 6:30 z Hradce Králové přes Trutnov do Pece pod Sněžkou a v 9:20 z Pece pod Sněžkou přes Janské Lázně a Trutnov do Hradce Králové. Provozní spojení několika linek reaguje na kapacitní problémy z minulých let na dopoledním spoji z Pece pod Sněžkou do Janských Lázní.

Bezmála třicet zastávek MHD chce trutnovská radnice přejmenovat (ilustrační foto)

Od neděle 14. června také vstoupí v platnost i změna železničního jízdního řádu. „Cestující oblíbeného spěšného vlaku Dobrošov určitě potěšíme prodloužením jeho cesty až do Pardubic. Další pozitivní změnou je nový spěšný vlak do turistické oblasti východních Krkonoš a nové odpolední vlaky mezi Náchodem a Dobruškou," upozornil na novinky ve vlakové dopravě první náměstek Červíček.

Čtěte také

Další železniční spoje, na nichž nastávají změny, jsou například: trať 031 Pardubice - Hradec Králové - Jaroměř, trať 041 Hradec Králové - Jičín - Turnov nebo Trať 045 Trutnov - Svoboda nad Úpou, trať 046 Stará Paka - Lomnice nad Popelkou, trať 047 Trutnov - Teplice nad Metují a na trati 064 Mladá Boleslav - Lomnice nad Popelkou.

Ve veřejné dopravě v Královéhradeckém kraji nyní probíhá kampaň „Jedeme opět naplno", která chce co nejlépe cestující informovat a přilákat je opětovnému využívání autobusů a vlaků při cestování do zaměstnání, do školy, kulturou a za výlety.

„V průběhu kampaně chceme cestujícím představit veškeré výhody cestování veřejnou dopravou, která je za dodržení všech nastavených pravidel pohodlná a bezpečná," konstatuje náměstek Martin Červíček.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.