Kmotr Matamoros založil a vedl kult, pod nímž prováděl lidské oběti. Prý aby se mu dařilo v obchodu s drogami

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Texaský student Mark J. Kilroy se připravoval na studium medicíny, když se o jarních prázdninách v březnu roku 1989 vydal do Mexika. Domů už se nikdy nevrátil. Jako svou oběť si ho vyhlédl kmotr Matamoros. Po dopadení jeho kumpána vyšlo najevo, že Kilroyova vražda stála jen na špičce ledovce Matamorosových zločinů. 

Lidská oběť měla „pojistit“ zásilku marihuany

Když Mark J. Kilroy zmizel, jeho rodina vyhlásila po chlapci pátrání. Vlivní a bohatí příbuzní nabídli odměnu za informace vedoucí k jeho bezpečnému návratu domů a mexičtí úředníci rázem stáli pod velkým tlakem texaských politiků. Rozjela se pátrací akce, která policisty na začátku dubna přivedla na správnou stopu. 

Jistý Serafin Hernandez Garcia odmítl zastavit při běžné silniční kontrole. Policie jej následovala až do Rancho Santa Elena, doupěte místního mafiána, drogového dealera a jak se brzy ukázalo, také několikanásobného vraha a násilníka jménem Adolfo de Jesús Constanzo známého též jako kmotr Matamoros. 

Záhy začaly vycházet najevo okolnosti, z nichž vstávaly vlasy na hlavě hrůzou i zkušeným vyšetřovatelům. Jednou z nich bylo i to, že Mark zemřel po zásahu mačety do hlavy a jeho smrt měla Constanzovu společenství zajistit bezpečný průchod zásilky s 800 kilogramy marihuany. V otázce převozu velkého množství této drogy přišli o život hned dva lidé. Prvním byl jistý Gilberot Sosa, který podle Constanzova zvráceného pohledu na věc málo trpěl, což mohlo znamenat problémy. Rozhodl se proto provést další lidskou oběť. 

Mark nebyl jedinou obětí

Ukázalo se však také, že texaský hoch se stal jen jednou z obětí v celé řadě. Smutným, ač zároveň nepochybně pozitivním faktem zůstává, že jeho dobrý původ a zájem jeho rodiny přispěly k rozbití Constanzova gangu. Constanzo si totiž předtím vybíral ty, kteří většinou nikomu nechyběli, zejména bezdomovce a prostitutky. Kdyby si jako dalšího nevybral Marka, zřejmě by dokázal své praktiky i nadále držet v tajnosti. 

Markovo tělo bylo nalezeno při prohlídce mafiánského doupěte Rancho Santa Elena a spolu s ním ostatky 15 až 25 dalších osob. Kromě nich policie nalezla drogy a zbraně. V Constanzově bydlišti v Mexico City se skrývala mučící komora. 

Kradl lidské ostatky, prodával kouzla a své oběti mučil a vraždil

Vyšetřování postupně dospělo ještě k děsivějším závěrům. Constanzo v dětství praktikoval se svou matkou vúdú, později pak rituály Palo Mayombe, které zahrnují obětování zvířat. Jeden z jeho otčímů obchodoval s drogami a v dospívání se Constanzo již věnoval dráze drobného zločince (krádeže, vandalismus). Vedle toho se cvičil i ve věštění. V mládí založil svůj vlastní kult a začal prodávat své služby vč. věštění a rituální očisty, při nichž často obětoval zvířata. K jeho zákazníkům patřili převážně gangsteři, obchodníci s drogami a zkorumpovaní úředníci vč. policistů. 

Později přešel Constanzo na používání lidských ostatků během rituálů. Ty kradl z místního hřbitova. V polovině 80. let se nepohodl s konkurenční rodinou mafiánů. Jeho vlastní kult proto sedm jejich členů unesl, mučil a zabil. Tak zřejmě přešel na lidské oběti, které mu měly zajistit prospěch. Svým stoupencům nařídil, že všichni musí zemřít v bolestech. 

Dívka se záchvaty a halucinacemi byla podrobena exorcismu v domnění, že je posedlá ďáblem, tuto „péči“ nepřežila.

Hernandez se po dopadení přiznal k vraždě Marka J. Kilroye a dalších 14 lidí. Constanza dopadli náhodou v květnu 1989 při pátrání po pohřešovaném dítěti. V obležení policistů se nechal zastřelit svým kumpánem De Leonem, který následně zastřelil i Martina Quintanu a sám byl zadržen. K soudu došlo celkem u 12 členů kultu. Ačkoli v některých případech padly vysoké tresty, nikdo z obviněných nebyl stíhán za vraždu Marka J. Kilroye.

Autor: Veronika Rybenská
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu