Zde může být vaše reklama.

Základní část končí Sigma hraje doma s Plzní o naději na střed

Sigma hraje doma s Plzní o naději na střed

foto: Petr Pelíšek

13. 06. 2020 - 15:00

Fotbalistům SK Sigma Olomouc se restart FORTUNA:LIGY po korona pauze nepovedl. Ve čtyřech zápasech v řadě nezvládli zabodovat naplno a výsledkem byl sesuv do skupiny o záchranu. Z té můžou svěřenci trenéra Radoslava Látala ještě pryč, naději jim k tomu dalo středeční vítězství v Mladé Boleslavi. Ale potřebují k tomu doma porazit Plzeň a zároveň Boleslav nesmí zabodovat v Karviné. Kompletní třicáté kolo se hraje v neděli 14. června od 17.00.

Sigmu nečeká nic jednoduchého. Plzeň má formu jako hrom, stíhá pražskou Slavií a dotahuje se na první příčku tabulky. K tomu hned několik hráčů Viktorie bude mít mimořádnou motivaci – v kádru nedělního soupeře Hanáků jsou čtyři olomoučtí odchovanci – stoper Roman Hubník, záložníci Tomáš Hořava a Lukáš Kalvach, plus útočník Tomáš Chorý. Posledně jmenovaný ovšem hrát nebude, je v trestu za osm žlutých karet.

Hanáci ve středu ukončili šestizápasové čekání na výhru. Ale doma na Andrově stadionu se jim v posledních kolech moc nedařilo, naplno na vlastním hřišti nezvládli zabodovat už třikrát za sebou. A nyní to potřebují nutně změnit, jen vítězství jím dává naději na únik ze sestupové skupiny. Trenér Radoslav Látal věří, že boleslavský výhra jeho týmu prospěje. „Vítězství nám určitě pomůže v další fázi sezony. Máme před sebou těžký zápas proti Plzni a důležité utkání v semifinále poháru s Libercem. Doufám, že nám ta výhra zvedne sebevědomí,“ řekl Látal. „Dokud máme šanci, tak se o to popereme, budeme o to bojovat, budeme se rvát. Teď nás čeká Plzeň, to je výborný velice kvalitní soupeř. Budeme se na to muset dobře připravit a podat kvalitní výkon. A pak hned potom hrajeme pohár,“ podotkl.

Plzeň v lize už 10 zápasů neprohrála a na jaře pod vedením trenéra Adriana Guľy nezvítězila jen v jediném z devíti kol – v pražském Edenu hrála nula k nule. S Hanáky v nejvyšší soutěži bodovala Viktoria v posledních 11 utkáních. „Myslím, že to bude zajímavý zápas pro ně i pro nás. Jedeme tam samozřejmě s přáním zvítězit. Jsme připravení na to, abychom dokázali zvládat zápasy takto rychle po sobě,“ řekl asistent trenéra Viktorie Marián Zimen.

Loni přestoupil z Olomouce do Plzně záložník Lukáš Kalvach. „Těším se asi možná trochu víc než na jiný zápas, když jedu domů,“ řekl Kalvach. „Ale pro mě a pro nás jako tým se nic nemění. Zápas bereme jako každý jiný a chceme zvítězit,“ podotkl. „Sigma bude nepříjemný soupeř, nastuduje si nás. Začátek po pauze se jí moc nepovedl, ale teďka zvítězila, takže se jí zvedne sebevědomí. I pro ni by bylo důležité vyhrát, nicméně věřím, že k tomu přistoupíme správně a potvrdíme dobrou formu. Olomouc potřebuje vyhrát a dá do toho určitě všechno. Bude to nepříjemné, ale když k tomu přistoupíme zodpovědně a budeme plnit to, co máme, tak vyhrajeme,“ uvedl Kalvach.

Porazit Plzeň, to se povedlo Sigmě doma naposledy před devíti lety. V květnu 2011 tehdy vyhrála 2:1, obě branky dával Jakub Petr a v olomoucké záloze nastoupil nyní plzeňský Tomáš Hořava. A Sigmu trénoval Zdeněk Psotka, nyní sportovní ředitel Viktorie Plzeň.

V olomoucké sestavě budou pro zranění scházet záložníci Václav Pilař a Tomáš Zlatohlávek, nejistý je start v případě záložníka Lukáše Greššáka (naposledy scházel pro zranění) a útočníka Martina Nešpora (po zranění dohání kondici a už nastupuje v přípravě za béčko).

Zápas SK Sigma Olomouc versus FC Viktoria Plzeň se hraje v neděli 14. června od 17.00 (rozhodčí Emanuel Marek – Marek Podaný, Vít Melichar).

Pravděpodobné sestavy
SK Sigma Olomouc: Mandous – Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - González, Houska, Breite, Falta– Chytil, Juliš. Trenér Radoslav Látal.
FC Viktoria Plzeň: Hruška – Havel, Pernica, Brabec, Kovařík – Hořava, Čermák, Kalvach – Kayamba, Beauguel, Kopic. Trenér Adrian Guľa.

Další články