Do Senátu za Teplicko míří Hynek Hanza. Nahradí zesnulého Jaroslava Kuberu

Hynek Hanza

Hynek Hanza z Občanské demokratické strany bude novým senátorem za obvod číslo 32 – Teplice. Rozhodlo o tom hlasování ve druhém kole doplňovacích voleb, které se uskutečnilo v pátek a sobotu. Voliči tak do horní komory českého Parlamentu poslali nástupce zesnulého Jaroslava Kubery. Hanza získal 57,2 % hlasů a porazil tak svého rivala Zdeňka Bergmana.

„Děkuji všem voličům, mé rodině a mým blízkým. Bez nich bych určitě neuspěl,“ řekl CNN Prima NEWS Hynek Hanza (ODS), který zvítězil ve druhém kole doplňovacích senátních voleb na Teplicku. Svého soupeře, ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana, porazil rozdílem 1 330 hlasů. „Jsem samozřejmě zklamaný, nebudu to zastírat. Ukázalo se ale, že nostalgie po Jaroslavu Kuberovi je silná. Pan Hanza jde v jeho stopách a roli sehrálo i to, že primátor velkého města je lidem zkrátka více na očích,“ řekl CNN Prima NEWS Zdeněk Bergman, jehož nominovalo hnutí SENÁTOR 21.

Bergman přitom nebyl pro Hanzu snadným soustem. Sám totiž změřil síly přímo s Jaroslavem Kuberou v řádných senátních volbách, které se uskutečnily na podzim 2018. Tehdy Kubera do horní komory českého Parlamentu proklouzl o necelých 1 800 hlasů. Bergman je navíc v Teplicích poměrně populární osobností. Mnoho sympatizantů získal v dubnu 2016 při takzvané hidžábové aféře. V Bergmanově poště se totiž začaly objevovat desítky anonymních výzev, aby z řad studentů vyloučil studentku Eman Ghalebovou za to, že si hlavu zakrývá šátkem. Šéf gymnázia se dívky veřejně zastal.

Zvítězil i v Teplicích

Na získání senátorského křesla to ale nestačilo ani tentokrát. Hanza totiž ovládl naprostou většinu okrsků v obvodu číslo 32 – Teplice, zvítězil dokonce i v samotných Teplicích, kde měl naopak největší šanci uspět Bergman. Souboj ve statutárním městě vyšel lépe pro Hanzu v poměru 57,3 ku 42,7 % hlasů. Jediné místo, kde Bergman Hanzu drtivě porazil, byla obec Bžany. Zde ředitel teplického gymnázia získal 72,5 % hlasů.

Tradičně mizerná byla účast voličů. Zatímco v prvním kole přišlo hlasovat téměř 16 % z nich, ve druhém kole přišlo hlasovat jen něco málo přes 9 % oprávněných voličů. V řádných senátních volbách předloni na podzim přišlo k prvnímu kolu přes 35, ke druhému téměř 16 % voličů. Účast ale výrazně ovlivnila skutečnost, že ve stejném termínu jako první kolo senátních voleb 5. a 6. října 2018 mohli lidé rozhodovat také o složení obecních zastupitelstev.

Hynek Hanza (42)

Nově zvolený senátor za Teplicko je od roku 1997 členem Občanské demokratické strany. V roce 2010 byl zvolen do zastupitelstva statutárního města Teplice a svou funkci dvakrát obhájil. V letech 2010 až 2018 byl prvním náměstkem teplického primátora Jaroslava Kubery. Od listopadu 2018 je pak primátorem. V roce 2016 byl rovněž zvolen zastupitelem Ústeckého kraje, mandát ale po zvolení senátorem obhajovat nehodlá. Je ženatý a má jednoho syna.

Tagy: