https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pochod-na-hodoninsku-proti-tezbe-poukaze-na-mozne-znecisteni-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tisíce lidí se zúčastnily pochodu proti těžbě u Moravského Písku Aktualizováno

13.6.2020 19:14 | HODONÍN (ČTK)
Několik tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo protestního pochodu proti zamýšlené těžbě štěrkopísku mezi Moravským Pískem na Hodonínsku a Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. Bojí se možného znečištění blízkého zdroje pitné vody, který je pátý největší v republice. Protestu se zúčastnili i politici včetně senátorky Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nebo hejtmana Bohumila Šimka (za ANO). Obce blízké pitnému zdroji chtějí zabránit těžbě žalobou.
 

Lidé se na místo blízko pitného zdroje sešli ze tří stran, a to z Moravského Písku, z Uherského Ostrohu a také z blízkého Veselí nad Moravou. Zúčastnili se starší i mladší lidé a děti. Lidé měli transparenty, kde bylo napsáno například "štěrkem žízeň neuhasíš", "kde je voda, tam je život", "voda nad zlato" nebo "peníze, pane ministře, 140.000 občanů vás odsoudí". Lidé tak naráželi na ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Ministerstvo totiž vydalo kladné stanovisko vlivu těžby na životní prostředí, na základě kterého báňský úřad stanovil dobývací prostor pro těžbu. Báňský úřad v květnu zamítl námitky obcí a kraje a potvrdil stanovení dobývacího prostoru. Neznamená to ale povolení těžby. O ni musí firma České štěrkopísky podat samostatnou žádost, o které se rozhodne v novém řízení. Obce už dříve avizovaly, že podají proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru žalobu.

Hejtman Šimek uvedl, že kraj se samostatnou žalobou připojí k obcím, které se budou bránit proti stanovení dobývacího prostoru. "Věřím, že máme dobře připravenou žalobu a uspějeme u soudu. Jsme nejsušší kraj a voda by měla zůstat tam, kde je," uvedl Šimek.

Proti těžbě je i ministryně Maláčová. "Bude největší sucho za posledních 500 let. Povolit těžbu mi přijde jako naprosté šílenství. Nejsem tady za vládu, ale za sebe. Udělám vše pro to, aby se tady štěrkopísek netěžil. Když se chce, tak to jde," řekla Maláčová.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Je to zdroj pitné vody pro 86 obcí, kde žije asi 140 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist