Chci prosazovat maximum svobody a minimum státu, říká novopečený senátor Hanza

Hynek Hanza

Hynek Hanza novým senátorem

Dlouho stál ve stínu Jaroslava Kubery. Zlí jazykové mu říkali „Pan Druhý“. Poprvé se stal jedničkou, když byl v listopadu 2018 zvolen primátorem Teplic, nyní Jaroslava Kuberu nahradil v Senátu. „Měl jsem opravdu štěstí, že jsem působil přímo s ním, byla to obrovská zkušenost i zážitek,“ říká Hynek Hanza v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Výsledky prvního kola naznačovaly, že jste favoritem i pro kolo druhé. Věřil jste si, že to klapne, obzvláště když v minulosti často docházelo k efektu „všichni proti ODS“?
Dá se říci, že jsem si věřil. Nemůžete jít do voleb s tím, že si nevěříte, to byste ani nemusel kandidovat.

Řekl byste, že vám cestičku prošlapal Jaroslav Kubera, a myslíte, že vám to ke zvolení pomohlo?
O tom jsem přesvědčen a jsem mu nesmírně vděčný za to, že byl mým politickým učitelem. Mé vítězství je vlastně jeho, byť moje radost ze zvolení je zkalena tím, proč se doplňovací volby do Senátu musely konat.

Navážete v Senátu na činnost Jaroslava Kubery?
Rozhodně ano. Měl jsem opravdu štěstí, že jsem působil přímo s ním, byla to obrovská zkušenost a dovolím si říct, že i zážitek. Pan Kubera byl nesmírně schopný politik a současně byl velmi lidský, férový a přímočarý. Moc dobře věděl, co lidi chtějí a potřebují, a dokázal to pro ně prosadit a zařídit. Chci proto dál pokračovat v tom, co jsme spolu v politice celých deset let prosazovali. To znamená vnášet do politiky zdravý rozum, dělat ji srozumitelnou a pro lidi.

Čemu se v Senátu budete věnovat? Máte už jasno, do kterého výboru se budete chtít dostat?
Členství v konkrétním senátním výboru jsem dosud neřešil, ani jsem to nechtěl řešit, dokud nebylo jasné, že senátorem budu zvolen. Vím ale, jaké agendě se chci věnovat. Z každodenního kontaktu s občany moc dobře vím, že náš region trápí obchod s chudobou. Chci prosazovat takové zákony, které zavedou větší adresnost sociálních dávek, aby se vyplatilo pracovat. S tím souvisí skutečnost, že v České republice máme vysoké zdanění práce, takže chci prosazovat zákony, které ho sníží, včetně zjednodušení daňového systému. Zkrátka chci prosazovat minimum státu, maximum svobody a přehledné, jednoduché a vymahatelné právo.

Byl jste jediný kandidát, na kterého sázkové kanceláře vypsaly sázky. Vsadil jste si na sebe?
Bohužel ne. Říkám bohužel, protože když jsem viděl, jak se vyvíjel kurz, asi bych trochu vydělal (usmívá se).

Zastáváte mnoho funkcí v samosprávě. Jste teplickým primátorem, tedy i zastupitelem, a jste také členem zastupitelstva Ústeckého kraje. Teď k tomu přibylo ještě senátorské křeslo. Necháte si všechny své funkce?
Už před volbami jsem jasně říkal, že pokud v senátních volbách uspěji, ponechám si funkci teplického primátora, protože to je pro mě srdcová záležitost. A také jsem jasně řekl, že ostatních funkcí se vzdám, nebo je již nebudu obhajovat. A to dodržím.

Hynek Hanza (42)

Nově zvolený senátor za Teplicko je od roku 1997 členem Občanské demokratické strany. V roce 2010 byl zvolen do zastupitelstva statutárního města Teplice a svou funkci dvakrát obhájil. V letech 2010 až 2018 byl prvním náměstkem teplického primátora Jaroslava Kubery. Od listopadu 2018 je pak primátorem. V roce 2016 byl rovněž zvolen zastupitelem Ústeckého kraje, mandát ale po zvolení senátorem obhajovat nehodlá. Je ženatý a má jednoho syna.

Tagy: