Prudké deště v Česku: Voda zatopila sklepy, problém je i v Thomayerově nemocnici

Pražská Libuš. Zdroj: Hasiči Praha

Bouřky zasáhly Prahu

V sobotu zasáhly Českou republiku silné deště. Hasiči v Praze zasahovali u 46 různých případů. Kromě vyvrácených stromů je také problémem dešťová voda. Ta zaplavila například podzemní podlaží jednoho oddělení v Thomayerově nemocnici. Na místě zasahují hasiči, kteří používají plovoucí čerpadla.

Silné deště v Česku narušily chod na několika místech. Jedním z nich je také Thomayerova nemocnice v pražské Krči, kde voda zaplavila jedno oddělení nacházející se v suterénu budovy. Pražští hasiči zde odčerpávají vodu čerpadly.

Podzemní podlaží nemocnice však není jediným místem, které bylo zatopeno. Hasiči se v Praze zabývali již 46 různými případy. Nejčastěji se jedná právě o zatopené sklepy či vyvrácené stromy.

Vodu ze sklepů odčerpávají také hasiči na Liberecku a Jablonecku. Bouřky zasáhly i Zlínský kraj, kde jsou rovněž problémy se zatopenými sklepy a ucpanou kanalizací.

Meteorologové varují před rychlými povodněmi, stupeň výstrahy je zatím nízký. Fronta směřuje dál k Olomouckému kraji. Další silné bouřky meteorologové očekávají v neděli a z neděle na pondělí by srážky měly začít ustávat.

V Pardubickém kraji voda zaplavila domy a lámala stromy. Hasiči do 20:30 zasahovali u téměř 70 událostí. V Pusté Rybné na Svitavsku voda zaplavila několik domů, sklepů a garáží.

V obci Borovnice na Žďársku se večer hladina Svratky dostala na třetí povodňový stupeň, tedy na stav ohrožení. Podle starosty Edvarda Holeše je řeka rozlitá na loukách a ohrožený je jeden z obytných domů, situaci kontrolují hasiči. Výstrahu před vzestupem hladiny v Borovnici vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve 20:30, platí do půlnoci. Ve 21:20 klesla hladina na druhý povodňový stupeň

Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a silnice, některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Řidiči by se měli vyvarovat jízdy autem přes povodňovou vodu. V podmáčených oblastech hrozí pády stromů, voda také může způsobit škody na majetku.

Na Moravě může v přívalových deštích napršet až 50 litrů vody na metr čtvereční a vodní toky se mohou vylít z břehů. Hasiči v Jihomoravském kraji zasahovali už v 64 případech. Uvádějí to na svém Twitteru.

Posted by Jan Hanuš on Saturday, June 13, 2020

Žítková teď....

Posted by Andrea Sedlačíková on Saturday, June 13, 2020

Tagy: