Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Cuketové saláty, domácí osvědčené recepty a tipy. • Co z cukety? Vynikající salát! • Cuketový salát na způsob zelí, cuketový salát s rajčaty a mladou cibulkou, salát z cukety jako tzatziky, míchaný cuketový salát s balkánským sýrem nebo se sýrem feta. • Uvidíte, že saláty z cukety jsou jiné než saláty okurkové. • Cuketa totiž není okurka. Nechtějme tedy od cukety, aby jako okurka chutnala. • Cuketové saláty jsou levné, i když je ostatní zelenina drahá. • Cukety se urodí i v neúrodě. • Cuketový salát pokaždé jinak. •

co z cukety cuketové saláty

Přestože náš lid celé léto řeší otázku, co s cuketami, na cuketové saláty se tak nějak zapomíná. Zkusme změnit úhel pohledu a podívejme se na cukety jako na čerstvý materiál vhodný k přípravě syrových salátů. Vždyť je škoda, aby všechny ty krásné cukety z českých zahrádek skončily usmaženy, upečeny a zavařeny.

Ani bys nepoznal, že to je cuketa

Ani bys nepoznal, že to je cuketa,“ zní oblíbená mantra některých domácích kuchařek, čímž jenom prohloubí nevraživost mnohých mužů vůči cuketám. Cukety za to většinou nemohou. Co vadí, je ta podivná snaha „utajit“, že je na stůl předložen výrobek z cukety (zejména takhle koncem srpna, kdy sezona cuket vrcholí).

Cukety jsou přitom vynikajícím materiálem pro osvěživé, málo kalorické a v neposlední řadě i velmi levné zeleninové saláty. A že cukety nejsou právě „nabity vitamíny“, není v létě a na podzim nijak podstatné. Vždyť v této době nikomu avitaminóza nehrozí.

Domácí cuketové saláty: Recepty

co s cuketovu cuketový salát

Cuketový salát na způsob zelí

Nejjednodušší cuketový salát, který obvykle přesvědčí, že i někdy zavrhovaná cuketa má své místo v salátové míse.
Suroviny: Cuketa, cibule, kmín, sůl, sladkokyselá zálivka, olej.
Příprava: Mladé cukety celé dobře omyji od zeminy, větší cuketu oloupu a zbavím jader. Nastrouhám na struhadle s velkými očky, mírně nasolím, nasypu lžičku kmínu (lepší je drcený) a promíchám, aby cuketa pustila šťávu a změkla. Připravím sladkokyselou zálivku – jak jsme zvyklí na zálivku okurek. Jednu cibuli velejemně nasekám a přidám k cuketě. Zaliji zálivkou, promíchám a přidám lžíci stolního oleje. Cibule a kmín dodají chuť připomínající zelí.
Varianty: Do salátu je možné přidat čerstvý kopr nebo česnek a pálivou mletou papriku – a salát z cukety bude chutnat zase jinak.

Čtěte také:  Tipy: Salátový minibar a tucet receptů na zeleninové saláty. Zálivky, dresingy
cuketový salát recept s rajčaty

Cuketový salát s rajčaty a mladou cibulkou

Bez mrknutí oka připravuji rajčatová salát s cuketou, a nikoho se nesnažím oblafnout tvrzením, že to není cuketa, ale okurka. I když on se nikdo neptá. Kombinaci cukety s rajčaty totiž dost chuťově ovlivní mladé naťové cibule.
Suroviny: Mladá neloupaná nebo větší loupaná a jader zbavená cuketa, mladé naťové cibulky, rajčata, sůl, pepř, octová zálivka nebo kyselá smetana + česnek.
Příprava: Cuketu nastrouhám přes velká očka, rajčata na menší kousky, naťové cibulky na malá kolečka-špalíky. Okořením černým pepřem. Cuketový salát s rajčaty buď zaliji tradiční českou octovou zálivkou, anebo kyselou smetanou s česnekem.
Cuketový salát s octovou zálivkou přikládám k hlavnímu teplému jídlu, smetanová varianta salátu je spíš na svačinu nebo k večeři.

recepty z cukety cuketové saláty

Cuketový salát à la tzatziki

Nechci nikomu vnucovat své chutě, ale tento salát bych v létě mohla jíst každý den. S kusem dobrého pečiva je to báječná letní večeře nebo bez pečiva osvěžující svačina.
Suroviny: Cuketa, česnek, čerstvá bazalka, oregano nebo suchá směs provensálského koření nebo směsi určené přímo na tzatziki, jogurt nebo zakysaná smetana.
Příprava: Neoloupané nebo oloupané cukety nastrouhám na nudličky a jemně nasolím. Přidám prolisovaný česnek (tři čtyři stroužky, podle velikosti cukety), bazalku, oregano (kdo nemá tak jmenované kořenící směsi) a jogurt.
Asi bych měla dle panující módy říct „jogurt řeckého typu“. Jsem však toho názoru, že kvalitní jogurt (řecký, jihočeský, opočenský, choceňský…) je lepší slupnout jen tak a že do salátu úplně postačí bílé jogurty „obyčejné“. Kdo chce, může přidat lžíci olivového oleje, ale není to nutné.

recepty z cukety cuketový salát ze žluté cukety

Salát ze žluté cukety

Je to taková záhada, která už je pravidlem. Každý rok zasadím deklarované zelené cukety a pokaždé sklízím různobarevné plody. Ach, nejsem žádný Gregor Mendel, abych se trápila genetikou rostlin. „Nějak se mi sprášily,“ řeknu si, a je to. Žlutí vetřelci chutnají sladce a mají měkčí slupku. Jsou jako dělané na salát. Hezky vypadá a dobře chutná salát s rajčaty.
Suroviny: Žlutá cuketa, rajčata, cibule, bazalka, zálivka vinaigrette.
Žlutou cuketu omyji, nasekám na menší kostičky, cibuli nakrájím velmi drobně, rajčata na osminky. Bazalkou nešetřím a trhám ji do salátu ručně. V míse zaliji vinaigrette, kterou mám v salátové sezoně do zásoby namíchanou v lednici. Podle chuti do cuketového salátu přidám černý nebo barevný pepř.

Čtěte také:  Není to vetřelec z cizí galaxie, je to jedlá a výtečná pýchavka obrovská
míchaný salát s cuketovu a balkánským sýrem

Míchaný salát se žlutou cuketou

Míchaný salát se žlutou cuketou, tak ten přímo volá, aby byl posypán nějakým ostrým sýrem a s chlebem či s domácím pečivem podáván jako lunch nebo zeleninová večeře.
Suroviny: Žlutá cuketa, zelené papriky, rajčata, cibule, bazalka nebo pažitka, sůl, pepř, ocet, cukr, olej.
Příprava: Žlutou cuketu nakrouhám na jemné plátky, rajčata na osminky, cibuli na jemné měsíčky (po délce), papriku na tenké proužky, bazalku natrhám na lístky. Zeleninu jemně osolím, okořením černým nebo barevným pepřem, přidám čajovou lžičku cukru, zaliji dvěma lžícemi octa, a asi čtyřmi lžícemi stolního oleje. Kdo má rád olivový olej, použije olivový. Salát z cukety dám vychladnout, odležet. Uvolní vlastní šťávu. Dobře chutná s balkánským sýrem, fetou nebo podobnými slanými sýry.

Foto: Všechny obrázky k článku s recepty na cuketové saláty (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/06/co-z-cukety-cuketove-salaty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/06/co-z-cukety-cuketove-salaty-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyco s cuketami,co s cuketou,co udělat z cukety,co uvařit z cukety,co z cukety,cuketa,cuketa recepty,cuketové recepty,cuketový salát,cuketový salát ala tzatziky,cuketový salát jako zelí,cuketový salát míchaný,cuketový salát recept,cuketový salát s balkánským sýrem,cuketový salát s cibulí,cuketový salát s jogurtem,cuketový salát s kmínem,cuketový salát s rajčaty,cuketový salát z mladé cukety,cuketový salát z velké cukety,cuketový salát ze žluté cukety,feta sýr recepty,jak na cuketový salát,jak ochutit cuketový salát,jídla z cukety recepty,levné recepty z cukety,nejlepší recepty z cukety,recept na cuketu,recept z cukety,recepty na cuketu,recepty s balkánským sýrem,recepty s cuketou,recepty z cuket,recepty z cukety,salát s balkánským sýrem,salát z cuket,salát z cukety,salát z cukety a rajčat,salát z mladé cukety,sýr feta,top recepty z cukety,vinaigrette,výborné recepty z cukety,vynikající cuketový salát,zeleninové saláty,zeleninové saláty recepty,zeleninový salát s cuketouCuketové saláty, domácí osvědčené recepty a tipy. • Co z cukety? Vynikající salát! • Cuketový salát na způsob zelí, cuketový salát s rajčaty a mladou cibulkou, salát z cukety jako tzatziky, míchaný cuketový salát s balkánským sýrem nebo se sýrem feta. • Uvidíte, že saláty z cukety jsou jiné...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.